Ételek, amikkel a karantén is átvészelhetőbb lehet: a mézédes stroopwafel

A stroopwafel bemutatásával folytatjuk Finomságok karantén idejére cikksorozatunkat. Mivel ez az egyik legnépszerűbb holland sütemény, amit itthon is számos boltban megtalálunk, nem maradhat ki a sorból. Nem egy elérhetetlen luxuscikk, de határozottan megédesíti az életet, és húsvéti ajándéknak is tökéletes lehet.

Itthon sem számít luxuscikknek, de nem egy túrórudi az áraForrás: Shutterstock.com

Az édesség két részből áll, a vanília és fahéj ízesítésű tésztából, amit lángon melegített ostyasütő lapok közé nyomva készítenek el. Egy sütihez két ostya készül, ami közé gazdagon karamellkrémet kennek. Hollandiában szintem minden pékségben, élelmiszerboltban és a piacon is megtalálható a stroopwafel.

A karamell és az ostya is tradicionális recept alapján készül, ami Gauda városából származik. A feljegyzések szerint ezt a fajta süteményt a 19. század elején készítették először, de nem pont ebben a formában. A mese szerint akkor jött létre stroopwafel ötlete, amikor egy pék, sűrű cukros sziruppal kente meg a maradék kenyérdarabokat - olvasható a Caramelcookiewaffles.com oldalon.

A holland piacokon is készítik frissenForrás: Shutterstock.com

Ez persze idővel továbbfejlődött, és sütemény lett belőle, ami néhány éven belül az egész országban elterjedt. A pékek mind saját stroopwafelt készítettek, de végül csak egy-két tradicionális receptúra maradt fenn, ami szerint a legnagyobb stroopwafel készítő, általában több generációs családi vállalkozások dolgoznak.

Hogy a legjobb enni a stroopwafelt?

Ha veszünk egy csomaggal itthon, akkor próbáljunk meg erőt venni magunkon és ne faljuk be az egészet egyből. Főzzünk egy finom kávét vagy teát és a meleg ital fölé, a csésze tetejére tegyünk rá egyet a karamelles ostyából. Várjunk pár percet és láss csodát, az ostya megpuhul, a karamell átmelegszik és kétszer annyi boldogsághormont termel majd az íze, mint ha csak behabzsoltuk volna.

Itthon a Lekker-től vásárolhatunk stroopwafelt, például a Kaffeine Espresso Bárban, a Vinyl & Wood-ban, vagy a Budai Pékségben, de a G-Roby boltokban található, Hollandiában készült, és a Ziegler cég által importált csomagok is finomak, már kipróbáltuk. A hódmezővásárhelyi piacon pedig a Pohánka Tallérstandját kell majd keresni, ők édes pici tallérokat gyártanak házilag.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek