Menekülnek a láva elől az izlandi halászfalu lakói

Az izlandi meteorológiai szolgálat újabb vulkánkitörést jelentett vasárnap reggel az ország délnyugati részén, Grindavík városánál. A láva vasárnap délutánra elérte Grindavík halászkikötőjét, és három lakóházat felperzselt. Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették.

Izzó láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. január 14-énForrás: MTI/EPA/Anton Brink

Legutóbb november 11-én menekítették ki a lakosokat elővigyázatosságból. Akkor a magma előrenyomulása a földkéreg alatt több száz földrengést idézett elő, ami a vulkáni kitörés előjele. A földmozgás több kárt okozott a városban, repedések keletkeztek az utakban és az épületekben.
A december 18-i kitörés után a lakosok visszatérhettek a házaikba, majd vasárnapra virradóra sürgősséggel ismét evakuálták őket.

A félszigeten korábban észlelt vulkánkitörés veszélyre figyeleztető szeizmikus tevékenység miatt a hatóságok tavaly novemberben is kiürítették a várostForrás: MTI/EPA/Anton Brink

A legutolsó alkalom, amikor a láva lakott települést ért el, 51 éve történt – mondta a köztelevízióban elhangzott beszédben Gudni Jóhannesson elnök, aki reményre bíztatta az lakosokat.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt ez az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek