Videó: Éjszaka kitört a vulkán az izlandi Reykjanes-félszigeten

Hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut is evakuáltak.

Láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászvárostól mintegy 4 kilométerre 2023. december 18-án, miután késő este 3,5 kilométeres repedés keletkezett a földfelszínenForrás: MTI/EPA/Izlandi polgári védelem/-

Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a kitörés a kiürített Grindavík halászfalutól északra kezdődött. A geológusok és mentési szakértők azonban kedden arról tájékoztattak, hogy a lávafolyam a jelek szerint elkerüli a települést, így van remény a házak megmenekülésére.

Az X közösségi médiaplatformon közzétett felvételeken jól látható a éjszakai égbe szökő izzó láva. A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy senki ne közelítse meg a vulkánt.

"Vulkánkitörés kezdődött Grindavík mellett. Nem tudjuk, mekkora károkat okozhat" - írta a Facebookon Gudni Jóhannesson izlandi elnök, hangsúlyozottan arra kérve a lakosságot, hogy kövesse a polgári védelem utasításait.

Az izlandi kormány keddi közleménye szerint "a kitörés nem jelent életveszélyt".

A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavíkot már hetek óta fenyegette a vulkán kitörése. Novemberben a falu mintegy 3700 lakosát evakuálták, és a közeli idegenforgalmi látványosságot, a Kék Lagúnát is lezárták, amit egyébként éppen a hétvégén nyitottak meg újra a látogatók előtt.

Forrás: MTI/EPA/Izlandi polgári védelem/-

A hétfő éjszakai vulkánkitörést követően a főváros Keflavik nemzetközi repülőterének forgalmát nem állították le, de számos érkező és induló járatnál késéseket jeleztek.

Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a földfelszínen mintegy 3,5 kilométeres repedés keletkezett, ami tovább nőtt, de annak legdélebbi pontja is 3 kilométerre volt Grindavíktól. A vulkánból másodpercenként mintegy 100-200 köbméternyi láva tört felszínre - fűzték hozzá, megjegyezve, hogy ez a mennyiség a korábban a térségben tapasztaltak sokszorosa.

GrindavíkForrás: MTI/AP/Marco Di Marco

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A Reykjanes-félszigeten a Fagradalsfjall tűzhányó közelében a közelmúltban három kitörés történt: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek