Nézzétek meg! Filmbe illő fotók az izlandi vulkánkitörésről

A Fagradalsfjall egy aktív tuya vulkán, amely az utolsó jégkorszakban keletkezett a Reykjanes-félszigeten, körülbelül 40 kilométerre Reykjavíktól. A Fagradalsfjall egy tágabb vulkáni rendszer neve is, amely egy 5 kilométer széles és 16 kilométer hosszú területet fed le.

Forrás: MTI/EPA/Anton Brink

Érdekesség, hogy 815 éven keresztül nem észleltek vulkánkitörést a Reykjanes-félszigeten, egészen 2021. március 19-ig, amikor a Fagradalsfjall-hegytől délre fekvő Geldingadalir vulkán tetején meg nem jelent egy repedés. A 2021-es kitörés nagy volt, és egészen szeptember 18-ig bocsátott ki friss lávát.

A kitörés egyedülállónak számított Izlandon. A Reykjavíkból viszonylag könnyen megközelíthető vulkán a helyiek és a külföldi turisták egyik kedvenc helye lett.

Forrás: MTI/EPA/Anton Brink
Forrás: MTI/EPA/Anton Brink

Egy másik, a 2021-es kitöréshez nagyon hasonló vulkánkitörés 2022. augusztus 3-án kezdődött és 2022. augusztus 21-én szűnt meg. A terület harmadik kitörése a Fagradalsfjall északi részén, Litli-Hrútur közelében következett be július 10-én.

Forrás: MTI/EPA/Anton Brink

Az erről készült képek szinte filmbeillők. A kíváncsi túrázók is így gondolták, mert olyan sokan és olyan közel merészkedtek a lávát lövellő kráterhez, hogy a hatóságoknak július 13-án le kellett zárniuk a vulkánhoz vezető túraösvényt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek