Izland turistaadóval védené meg érintetlen természeti tájait

A lenyűgöző, zord izlandi természet, a vulkánok, gejzírek, hegyek és vízesések által szabdalt, fák nélküli táj, a fekete homokos strandok a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. 2010 és 2018 között óriási 400 százalékkal nőtt a szigetre látogató turisták száma. Ma évente 2,3 millióan érkeznek Izlandra, és valószínűleg még vonzóbbá fogja tenni a szigetet az, hogy egy közelmúltbeli felmérés szerint ez a világ legbiztonságosabb helye, sőt, általánosságban is a legjobb hely a világon.

A fenséges Skogafoss vízesésForrás: Shutterstock/Yevhenii Chulovskyi

Bár a turisták nagy száma jót tesz az ország gazdaságának, de kérdés, hogy ez a helyzet mennyire fenntartható, és aggodalomra ad okot az infrastruktúrára és a szolgáltatásokra nehezedő nyomás is.

Tradicionális gyepházakForrás: Olja Reven/Shutterstock

Éppen ezért a kormány idegenforgalmi adó bevezetését tervezi, hogy megvédje Izland „érintetlen természetét", írja a Time Out. Egyelőre még nem született döntés a fizetendő adó összegéről, bár Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök azt mondta, hogy ez kezdetben nem lesz magas. A jelek szerint egy városi adó kivetését tervezik, a látogatóknak pedig minden eltöltött éjszaka után fizetniük kell majd.

Izland nem az első hely, ahol idegenforgalmi adót vezettek be. Párizsban, Berlinben, Rómában és Amszterdamban is léteznek már léteznek hasonló konstrukciók, a hónap elején pedig Velence is bejelentette az idegenforgalmi adójának részleteit.

Izland új javaslatának középpontjában a környezetvédelem áll. Az ország célja, hogy 2040-re nulla kibocsátásúvá váljon, és a turisztikai szektorban is számos cég javítani igyekszik saját fenntarthatóságán, például azzal, hogy elektromos járművekre használatára vált.

Hverir geotermikus terület a Myvatn-tónálForrás: Shutterstock.com

Az idegenforgalmi adóból befolyó pénzt az infrastruktúra és a szolgáltatások terheinek enyhítésére, a közlekedési hálózatok fejlesztésére, a fenntarthatósági kezdeményezések támogatására és a túlzsúfoltság okozta károk visszafordítására tervezik fordítani.

Arra is számítanak, hogy az adó egyes látogatókat elriaszthat attól, hogy egyáltalán Izlandra menjenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek