Izlandon kimenekítették az embereket a földrengések és a fortyogó vulkán miatt

Izland déli részén mintegy kilencszáz földrengést észleltek hétfőn, ezzel pedig már több tízezerre nőtt a rengések száma a szigetországban, így a hétvégén vulkánkitörés veszélye miatt már közel 4000 embert evakuáltak a hatóságok egy városból.

Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városbanForrás: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet egy tengerparti városban és kárt tehet egy geotermikus erőműben is.

"Most rendkívül nagy a bizonytalanság; lesz-e kitörés, és amennyiben igen, milyen károkat fog okozni" - közölte Matthew James Roberts, az izlandi meteorológiai iroda szolgáltatási és kutatási részlegének igazgatója.

Izland veszélyhelyzetet hirdetett múlt pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten. A szigetország délnyugati részén fekvő Grindavík lakói arról számoltak be, hogy szombatra virradóra gyakorlatilag kimenekítették őket a mintegy négyezer lakosú településről, miközben rengett a föld, az utak megrepedtek és az épületek is megsérültek. Péntek este azonban a meteorológusok azt tapasztalták, hogy a szeizmológiai tevékenység a felszínhez közeledik, ezért a hatóságok elővigyázatosságból kiürítették a várost.

Grindavikban a kilakoltatásra azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiótForrás: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

Hans Vera, egy belga származású 56 éves lakos, aki 1999 él Izlandon, arról számolt be hogy a családi házuk alatt a talaj folyamatosan rengett.

"Nem volt egy nyugodt percünk sem, a föld folyamatosan rengett, nem lehetett aludni a házban" - mondta Vera, aki emiatt elköltözött a Rejkjavík külvárosában élő sógornőjéhez. "Nem csak a Grindavíkban élőket rázta meg ez a helyzet, hanem egész Izlandot" - tette hozzá.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek