Ezúttal Szlovéniában támadt medve egy kutyát sétáltató férfira

Az elmúlt egy hónap alatt több medvetámadásról is beszámoltunk, Szlovákiában, Erdélyben, Olaszországban is történt hasonló eset, az utóbbi sajnos halálos kimenetelű volt. A tegnapi szerencsésebben végződött, de az áldozat biztos nem akar majd egyhamar medvével találkozni, még az állatkerben sem. 

A medvék a kutyák miatt is idegesek lehetnek - illusztrációForrás: Alexas_Fotos/pixabay.com

A barnamedve egy kutyáját sétáltató férfira támadt a Ljubljanától alig húsz kilométerre délre fekvő Zelimlje falu közelében. A férfi kisebb sérülésekkel megúszta, a medve pedig a támadás után elvonult - közölte Skofljica önkormányzata. A helyi vadászegyesület az esetről értesítette az illetékes minisztériumot.

A férfi egy olyan területen sétált, ahol fakivágás folyik – közölte az önkormányzat, és ismételten felszólította a helyieket és más látogatókat, hogy tartsák be a medvetámadások megelőzésére vonatkozó szabályokat: csak jól kitaposott ösvényt használjanak, és a kutyákat tartsák pórázon.

A 24ur.com szlovén hírportál beszámolója szerint az esetről reggel fél nyolc körül értesítették a rendőrséget. A férfi kutyájával és egy másik emberrel sétált az erdőben, amikor rájuk támadt a medve. De csak egy célpontot szemelt ki magának, a másik férfit nem támadtam meg.

A skofljicai hatóságok számára nem idegenek az ilyen incidensek, mivel a területükön sok medve él.

2019 júniusában egy kölykeit védő nőstény barnamedve egy hét különbséggel kétszer is emberre támadt ugyanazon a területen. Az első áldozata egy kocogó volt, a másik pedig egy 80 éves nő. Mindkét áldozat túlélte a támadást.

Szlovéniában 2000 óta 16 medvetámadást regisztráltak, évente átlagosan legfeljebb kettőt. A legtöbb támadás során az emberek csak kisebb sérüléseket szenvednek. Szlovéniában nagy a medvepopuláció, a becslések 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat. A szlovén természeti erőforrások minisztériuma a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére - írta az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek