Az 5 legvadabb kalandos utazás Európában - A medvelestől a lápi túráig

Ma már nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes és kalandos utazásban legyen részünk. Akár egy franciaországi szamártúrára, akár egy finnországi medvelesre, vagy éppen egy észtországi lápi vadkempingezésre indulunk, biztosan izgalmas és felejthetetlen élményekkel térünk majd haza. Íme az 5 legkalandosabb utazás Európában. 

Finnország - Medve, bagoly és farkasles a tóvidéken

Helsinkitől hat és fél órás vonatútra található Kajaani városa. Az itt található, teljesen nyugodt vizek alkalmasak vadvízi evezésre, kajakozásra és számtalan vízi sportra. De ezen a vidéken nem a vizek nyújtják a legvadabb élményt. A keleti erdőkben európai barnamedvék tucatjai kóborolnak. A 2019-ben végzett felmérések szerint az észak-amerikai grizzly rokonainak populációja körülbelül 2000. Az erdőben számos medveleső hely található, ahonnan láthatjuk, hogyan vadásznak, esznek és játszanak ezek a nagytestű, szőrös ragadozók. 

A faházak ablakából kinézve medvecsaládokat láthatunkForrás: Facebook/Bear Centre

A Bear Center a Vartius nevű vadonban található, alig több mint egy mérföldre az orosz határtól (ahonnan sok medve járkál át). A vendégek napközben is nyugodtan barangolhatnak a kijelölt ösvényeken, ahol számos bagoly, sas, harkály és kíváncsi kék szajkófajt is észlelhetnek, októberben pedig a rozsomák és a farkasok is gyakran megjelennek. Az obszervatórium területén szállást is kínálnak: A hangulatos kis faházak szobái hatalmas ablakokkal, központi fűtéssel, konyhasarokkal és zuhanyzóval, valamint audiorendszerrel felszereltek, így bármikor hallhatjuk az erdő hangjait.

Észtország - Lápi túra és vadkempingezés

Mindössze egy órás autóútra Tallintól található Kõnnu Suursoo, a Kõrvemaa természetvédelmi terület lápvidéke. Az ásványi anyagokban gazdag, tavakkal tarkított területet őshonos európai fehér szil, kőris és juhar erdők szegélyezik, valamint tőzegmoha szőnyegek borítják. A deszkás sétányok és ösvények biztonságos áthaladást tesznek lehetővé a mocsáron, de a túrára egy idegenvezető is bérelhető, aki speciális „lápcipőket" biztosít, és elvezeti a kalandvágyókat a rejtélyesebb erdőkbe, ahol több ezer éves fák magasodnak.

A Kõnnu Suursoo lápi vidék ÉsztországbanForrás: Shutterstock/M.Pakats

Ez a vidék állítólag rengeteg szellem otthona volt –, mint például Hiid, az Erdő Hőse, aki a fák tetejéről figyeli a látogatókat, és Allikaravitseja, a források manója, aki csak a legkedvesebb emberek áldására jelenik meg a víz tükörképén. Ezekben a természetes medencékben egész évben lehet úszni (bár télen elég hidegek). A geológiai összetételről úgy tartják, hogy csodákat tesz a bőrrel, a hűvös hőmérséklet pedig felpezsdíti a lelket. A lápi vidéken tavasszal, nyáron és ősszel is megtalálható a fekete áfonya és a rókagomba. A Kõnnu Suursoo láptól sétatávolságra található a Järvi Pärnjarvi kemping, amely ingyenesen használható, valamint padokkal és tűzrakó helyekkel is rendelkezik.

Spanyolország - Kerékpározás az ibériai hiúz nyomában Andalúziában

Sevillától nem messze található a több mint 30 kilóméternyi fehér homokos strandból, hullámzó dűnékből, erdőkből és egy kis sós mocsárból álló Coto Doñana nemzeti park. Változatos élőhelyei között erdei pacsirta, gyurgyalag, dám- és gímszarvas, vaddisznó, egyiptomi mongúz és a világ egyik legveszélyeztetettebb macskafaja – az ibériai hiúz – található. Néhány évvel ezelőtt a becslések szerint már csak 100 ilyen macska élt a vadonban. A természetvédelmi projektek némi előrehaladást értek el; ennek ellenére ma még mindig csak körülbelül 400 ibériai hiúz él a nemzeti parkban, ahol közelebbről is szemügyre vehetjük őket.

Már csak néhány hiúz él ezen a vidékenForrás: Shutterstock/Stockphotoastur

A környéket leginkább biciklivel érdemes felfedezni, hiszen számos kerékpár útvonal közül lehet választani, beleértve a 16 kilométeres Asperillo-ösvényt, amely újraerdősített utakkal rendelkezik. A 64 kilométeres Guadalquivir-lápok ösvénye kavicsos útszakaszokat kínál a mocsarak között, a 24 kilométeres Vereda del Loro mentén pedig eljuthatunk a parkon belüli kempingbe. Akik pedig nem két keréken szeretnének túrázni, számukra rengeteg sétaösvény vagy hajózási lehetőség áll rendelkezésre. 

Franciaország - Szamártúrák ősi ösvényeken

Franciaország déli részén, Montpellier-től és Marseille-től egyenlő távolságra, a Földközi-tenger partján található a mészkő sziklák, a fákkal szegélyezett lejtők és patakok vájta szurdokok természeti csodája a Gorges de l'Ardèche. A kanyon sziklás barlangjaiból álló amfiteátrum és a kanyargós folyó között fut a GR4 – az ország egyik leghíresebb túraútvonala. Sokan négy nap alatt bejárják a 114 kilométeres szakaszt, útközben pedig a közeli panziókban vagy kempingekben szállnak meg.

Szamárháton a francia ösvényekenForrás: Shutterstock/Francisco Javier Diaz

Az útvonal mentén megcsodálhatjuk a vadvirágokat vagy a 2000 barlang egyikét, de a túraútvonalon kívül több száz régi öszvérnyomot is felfedezhetünk. Történelmileg a farmokról a városokba szállított áruk szívós szállítójaként használt szamarak egykor a régió éltető elemei voltak. Ahelyett, hogy elveszítenék örökségük egy darabját, ezen a vidéken sok tulajdonos megtartotta hűséges szamarát, és most kölcsönadja azoknak a túrázóknak, akik szeretnének sokkal lassabb tempóban végigmenni az ösvényen. Az útközbeni szálláslehetőségek között szerepel egy olcsó és vidám kemping egy farmon, és egy hangulatos kis panzió, amely még karámmal is rendelkezik az öszvérek számára. 

Svájc - egy magaslati "tanyasi szafari"

A svájci hegyekről sokaknak a modern kabinos felvonó jut eszükbe, de sok síparadicsomban sokkal rusztikusabb modellek egész hálózata található, amelyek egykor létfontosságúak voltak a vidéken dolgozó gazdák számára. A felvonók helyi dialektusban Buiräbähnli néven ismertek, és alkalmanként ma is használják készletek szállítására a meredek emelkedőkön. De mostanság más célt is szolgálnak – praktikus összeköttetést alkotnak a Buiräbähnli Safari névre keresztelt körkörös sétaútvonalon. 

Felvonós túrák EngelbergbenForrás: Shutterstock/Stefano Ember

Miután vonattal Engelbergbe érkezünk, egy 45 kilométeres út veszi kezdetét vad hegyi tájakon keresztül, melyet nyolc felvonó köt össze a hegyi kunyhókkal és farmokkal. A hegyek ezen részén a Buiräbähnli csak kérés alapján üzemel, innen egy csodálatos kanyarulat, édesvízű tavak, hegyi hágók és vadvirágos mezők látványában lehet részünk. Az ösvényen található gazdaságok helyi termelők áruit kínálja, és található itt egy családi vállalkozás is, ahol alpakák és lámák segítenek a nehéz körülmények között élő gyerekeknek. 

(Forrás: The Guardian)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek