Fokozódik a veszély Erdélyben: népszerű üdülőhelyen támadt emberre egy medve

Az erdélyi Szovátán, a népszerű üdülőhely területén lévő egyik juhakol közelében támadt a nagyvad  egy 36 éves férfira, több sérülést okozva - közölte kedden a Maros megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU).

Ha medvével találkoznánk, ne nézzünk a szemébe, mert az agressziót válthat ki belőle - illusztrációForrás: Ellen26/Pixabay

A Maros megyei üdülővárosban 11 óra körül riasztották a rohammentőket (SMURD) medvetámadás miatt. Szerencsére a férfi állapota stabil, a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították - közölte az ISU.

Erdélyben és más romániai megyékben az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a lakossági bejelentések száma, amelyek szerint lakott területen láttak medvét.

Marosvásárhelyen a hatóságoknak kedden sikerült befogniuk két medvét a Somostetőn az állatkert közelében február közepe óta rendszeresen észlelt három nagyvad közül - írta közösségi oldalán Soós Zoltán polgármester. A két befogott védett állatot áttelepítik, a harmadikat még keresik a hatóságok.

Hargita megyében az elmúlt héten hét esetben riasztották a lakosságot medvék jelenléte miatt, és kilenc településen látták felbukkanni a nagyvadat. Több vidéki településen, Balánbányán és Csíkszeredán, Csíksomlyó térségében láttak medvét lakott területen a helyiek.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter szerint 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, átlagosan 11 egyed jut százezer négyzetkilométerre. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb.

A tárcavezető elmondta, hogy szigorítják a megelőző intézkedéseket, idén például 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának. A román kormány megelőző intézkedésként villanypásztor felszerelésére is támogatást nyújt a gazdáknak, közbirtokosságoknak, cégeknek, állami intézményeknek. A környezetvédelmi alapból biztosított támogatás keddtől igényelhető, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek