Jóval több védett medve kilövését engedélyeznék Romániában, mint tavaly

Szigorúbb megelőző intézkedéseket hoz a romániai környezetvédelmi minisztérium a barnamedvék magas száma miatt, az új miniszteri rendelettervezet jóval több nagyvad kilövésére adna engedélyt, és a védekezést is jobban elősegítenék - írja az MTI, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentése alapján.

A kép illusztrációForrás: Robert Balog/Pixabay

A medveállomány legfrissebb felmérése szerint az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, átlagosan 11 egyed jut százezer négyzetkilométerre. Romániában évek óta nem mérték fel a medveállományt, a 2016-os cenzus 5900 és 6500 közöttire becsülte a számukat.

Tánczos Barna szerint a medvepopuláció folyamatos növekszik, amit az is jelez, hogy egyre több a medvetámadások és a vadkárok miatti bejelentés. A nagyvad lakott területen való jelenléte miatti bejelentések legtöbbje a két székelyföldi megyéből érkezik. Hargita és Kovászna mellett különösen Brassó, Prahova, Arges és Bákó megyében okoz gondot a medvék jelenléte, de egyre több megyében, településen bukkannak fel.

Nem elég utólag intézkedni, szigorítani kell az ember és vad interakciójának csökkentését szolgáló megelőző intézkedéseket - mondta. "A medve vadállat, természetes élőhelyén kell védeni, és nem a faluban vagy a kukoricásban" - fogalmazott az RMDSZ-es miniszter, hangsúlyozva, hogy az emberi élet védelme a legfontosabb.

Május 15-én írnák alá az idei évre szóló megelőzési kvótákat tartalmazó miniszteri rendeletet, mely 400-nál több védett állat kilövését engedélyezné; tavaly ez a szám 140 volt. A kvóta megyékre való leosztása a bejelentések száma és a medvepopuláció sűrűsége alapján történik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek