Ausztriában szakaszosan nyitják meg a turizmust

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, november 15-étől karantént rendelt el az osztrák kormány az oltatlan lakosságra, ami miatt a bécsi adventi vásár kezdőidőpontja is december 13-ára került. Később, november 22-én már minden lakosra vonatkozóan elrendelték ezt a kijárási korlátozást.

Szerdán azonban a szövetségi kormány, a tartományi vezetők és a járványügyi szakértők bécsi tanácskozásán döntöttek az ausztriai kijárási korlátozás feloldásának pontos részleteiről – írja a Turizmus.com.

December 12-én tehát az érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolással rendelkezők számára véget ér a kijárási korlátozás Ausztriában egyetlen tartomány, Felső-Ausztria kivételével, ahol csak december 17-étől lép életbe a tilalom feloldásásról szóló rendelkezés.

Forrás: wolfgangseer-advent.at

Ennek értelmében december 13-tól megnyithatnak a kereskedelmi egységek, és elérhetők lesznek a közvetlen testi kontaktust igénylő szolgáltatások is, így a kozmetikusok, a fodrászok és a masszőrök. A szövetségi kormány rendelete szerint főszabályképpen az FFP2-es maszk viselete minden közösségi zárt helyen és a közösségi közlekedés járatain kötelező – idén még a Mikulások is ebben köszöntötték az osztrák gyerekeket.

Az új szabályozás része, hogy beltérben 25 főig, kültéren 300 főig engedélyezett a rendezvények megtartása. Étel és ital fogyasztása csak arra kijelölt helyen, ültetett formában lehetséges. Ez utóbbi érinti a karácsonyi vásárokat is.

Előreláthatólag január 10-ig továbbra is tilos az éjszakai vendéglátás 23 óra után, illetve a síelés utáni partik sem engedélyezettek. Színházak, mozik, kulturális létesítmények üzemelhetnek. Az újranyitó szálláshelyeknek és éttermeknek érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolást kell kérniük a vendégektől. Mind a vendégek, mind a vendéglátók számára kötelező a maszk viselése, amelyet előbbiek csak az asztalnál ülve vehetnek le. A járványügyi visszakövethetőség érdekében a vendégeknek regisztrálni is kell magukat.

Az általános szövetségi szintű szabályoknál az egyes tartományok szigorúbb szabályokat is hozhatnak, ezzel a lehetőséggel a tartományi vezetők élnek is. A Karl Nehammer osztrák kancellár által „biztonsági övvel ellátott szakaszos nyitásnak" nevezett eljárást folytatja a tartományok többsége. Alsó-Ausztriában, Salzburg tartományban és Stájerországban az éttermek és a szálláshelyek – Felső-Ausztriához hasonlóan – csak december 17-től nyithatnak ki.

A fokozatos nyitás terén az idén a világ 14. legdrágább városának ítélt Bécs zárja majd a sort, ahol december 20-tól fogadhatják első vendégeiket a szálláshelyek és vendéglátó egységek. Tirol, Vorarlberg és Burgenland tartományok ugyanakkor már december 12-től fogadják a turistákat, Karintiában pedig csütörtökön döntenek a pontos menetrendről.

A beutazási szabályokban a legutolsó szigorítás óta nincs változás: a belépéshez 12 éves kortól érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolás szükséges, ennek hiányában csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet fogadnak el a turisztikai célból érkezőktől.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek