Münchenben elmarad, Bécsben később kezdődik az adventi vásár

Mindkét város híres adventi vásárairól, amelyek évente milliós tömegeket vonzanak, azonban ahogyan tavaly, úgy most is közbeszólt a járványhelyzet. Németország és Ausztria is szigorú intézkedéseket vezetett be, amelyek oltottakra és oltatlanokra egyaránt vonatkoznak. Ausztriában az emberek tíz napig csak a legszükségesebb ügyekben hagyhatják el lakásukat, így a bécsi adventi vásárokon is elkezdték visszacsomagolni portékájukat a már felállított sátrak bérlői, és a wien.info oldala szerint csak december 13-án nyitnak ki újra.

Bécsben még van remény a nyitásraForrás: © Harald Eisenberger/Harald Eisenberg

A sípályákon ugyanakkor felemás helyzet alakult ki, mert bár a sífelvonók üzemelhetnek, de szállást nem lehet foglalni, így a legtöbb sípálya szintén kivár a teljes nyitással december 13-ig. A felvonókon egyébként a 2G-szabály érvényes, azaz be kell mutatni az oltásra vagy gyógyult állapotra utaló papírokat, és az FFP2-es maszkok viselése kötelező. Az antigén- vagy a PCR tesztek felmutatása már nem elégséges. 

Ausztria ugyanakkor hétfőtől szigorította a beutazási szabályokat is, így csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalán.

Az antigén- és antitesttesztek ezzel egyidejűleg "a beutazás tekintetében érvényüket vesztik", kivéve, ha a védettség igazolása egy oltás igazolásával és amellett az annak beadása előtt készült pozitív antitestteszt birtokában történik. Továbbra is be lehet utazni a mintavételtől számított 72 órán belüli PCR-tesztről szóló orvosi igazolás birtokában.

Az új szabályozás kivételként tekint az ingázókra, akikre a továbbiakban is a 3G szabály vonatkozik. (Elnevezését a beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek, németül geimpfte, genesene oder getestete Personen kifejezésből képezték.) Az ingázók esetében a PCR-tesztek érvényessége a jelenlegi 7 napról 72 órára csökken, az antigénteszteknél pedig a jelenlegi 48 óra helyett 24 óra lesz az érvényesség. A diákok továbbra is használhatják a beutazáshoz az iskolában kapott tesztigazolásukat, az úgynevezett Ninja-Pass-t.

Münchenben eközben Dieter Reiter polgármester bejelentették, hogy a válságkezelési csoporttal történt egyeztetés után elmarad a karácsonyi vásár, mely november 22-től december 24-ig zajlott volna - olvasható a város hivatalos oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek