Éjszakánként megmozdulnak a bécsi múzeum falai

Egy Ariane-6 hordozórakéta, egy mesterséges intelligencia-processzor és néhány, akkumulátorokat feltöltő napelem – sötétedés után ilyen fényinstallációk elevenednek meg a bécsi Műszaki Múzeum homlokzatán. A historikus épület homlokzatához igazított képek és videók, 2D és 3D animációk tematikájukban az aktuális kiállításokhoz igazodnak, és céljuk, hogy becsalogassák az embereket a tárlatokra – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben. 

Forrás: Peter Sedlaczek / Technisches Museum Wien

Az Európai Űrügynökség (ESA) Ariane-6 hordozórakétája például a múzeum űrkutatással kapcsolatos szekciójára igyekszik felhívni a figyelmet. A tárlaton a nézők már a Föld körüli pályára állt rakétát láthatják, majd megcsodálhatják, milyen a napfelkelte a világűrben, visszatérésekor pedig a Kék Bolygó látványából kapnak ízelítőt. Az Energia című állandó tárlathoz kapcsolódóan napelemek rajzolódnak ki az épület oszlopain, miközben kábelek óriási hálózatán keresztül akkumulátorokat töltenek fel.

Mesterséges intelligencia című időszaki kiállítás alkalmából MI-processzorként jelenik meg az épület homlokzata, bootol, adatokat gyűjt és szekvencializál, hogy végül lenyűgöző fényjátékként mutatkozzon meg az eredmény.

A különleges fényinstallációk Lucas Dikany és Xaver Hopfgartner médiadizájnereknek köszönhetők, akik korábban már az Ausztria legnagyobb és leggyorsabb gőzmozdonyának belső életéről készült videóinstallációval nyűgözték le a múzeum látogatóit. 

Forrás: Sedlaczek Gerhard / Technisches Museum Wien

A mostani fényjátékhoz különböző technikákat használtak: míg az energia témakörhöz kapcsolódó jelenetek klasszikus 3D-renderelés eredményei, addig az űrkutatásról szóló fejezetnél már az Epic Games Unreal Engine játékfejlesztő motorját is segítségül hívták. A mesterséges intelligenciához készült tartalmak egy részét pedig mesterséges intelligencia készítette műalkotások alapján.

Az épület elhelyezkedésének és a különleges projekciós technikának köszönhetően a bécsi Technisches Museum Ausztria első olyan kiállítóháza, amelynek folyamatosan videóinstallációkat lehet vetíteni a homlokzatára.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek