Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány: ezekre figyeljen be- és kiutazás esetén

A koronavírussal foglalkozó kétrészes cikksorozatunk első részében általános, utazással kapcsolatos kérdéseket érintettünk, a másodikban pedig konkrét javaslatokat igyekeztünk adni azoknak, akik nem tudják, vagy nem szeretnék lemondani a közeljövőben tervezett útjaikat.

Forrás: Shutterstock.com

Ebben az anyagban a 2020. március 11-i, legfrissebb ki- és beutazással kapcsolatos, Magyarországot érintő intézkedéseket összegezzük, a Külgazdasági és Külügyminisztérium hírei alapján.

A konzuli szolgálat honlapján olvasható, hogy Kína teljes Hubei tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolták, Hong Kong és Makao pedig a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került. Ezért azok a magyar állampolgárok, akik Kína különböző városaiban tartózkodnak, vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb elutazási lehetőségek állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Kínából.

Ehhez kapcsolódva az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a kormány március 11-én beutazási tilalmat rendelt el a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként a Kínából, Olaszországból, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok.

Forrás: Shutterstock.com

Európai viszonylatban Olaszország és Kína között teljesen lezárták a légiközlekedés lehetőségét, a WizzAir március 10-től felfüggesztette minden olaszországi és izraeli járatát, Ausztria pedig – az áruforgalom kivételével - leállította a személyvonat-forgalmat Olaszországgal.

Csehország és Kína között már 2020. február 9-től felfüggesztették a közvetlen repülőjáratok közlekedését. Oroszország pedig csaknem teljesen beszüntette a légi közlekedést Kínával. Február 1-től csupán az Aeroflot pekingi, sanghaji és kantoni (Guangzhou) járatai közlekednek. Kínából valamennyi járat a Seremetyevói repülőtér „F" termináljához érkezik, ahol a reptéri és közegészségügyi hatóságok biztosítják, hogy szükség esetén az utasok egészségügyi intézménybe jussanak el.

Az Air China Peking-Budapest közvetlen légijárata üzemel jelenleg. A Shanghai Airlines felfüggesztette a Sanghaj-Budapest közvetlen légijáratot, illetve a Sanghaj-Xi'an-Budapest és a Sanghaj-Chengdu-Budapest járatok működését, míg a Hainan Airlines ugyancsak felfüggesztette a Csungking-Budapest közvetlen légijáratot.

Figyelmeztető táblák IndiábanForrás: Shutterstock.com

Dél-Koreában a járvány helyi terjedése miatt Daegu és Cheongdoa városokat a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, de a Korean Air is felfüggesztette wuhani járatát, illetve több helyi diszkont légitársaság is megszüntette egy időre a kínai járatait.

Veszélyhelyzetet hirdettek ki Magyarországon

Határozatlan ideig tartó veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány március 11-én. A rendeletek értelmében  visszatért a határellenőrzés a schengeni határokon Ausztria és Szlovénia felé; a fertőzött országokból (Dél-Korea, Kína, Irán és Olaszország) csak a magyar állampolgárok léphetnek be hazánkba, valamint a mai naptól bezárnak az egyetemek, a színházak és a mozik.

Az intézkedések része még, hogy ma éjféltől a 100 főnél több beltéri és 500 főnél több kültéri rendezvényeket nem lehet megrendezni, viszont az óvodák és bölcsődék, illetve az általános- és középiskolák még nem zárnak be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek