A világ legmagányosabb elefántja 35 év raboskodás után visszakapja a szabadságát

A világ legmagányosabb elefántjának titulált állat a jobb körülmények érdekében hagyhatja el a pakisztáni állatkertet – jelentették be az állatjóléti aktivisták. Kaavan több mint 35 éve Pakisztán fővárosának, Iszlámábád Marghazar Állatkertjében sanyargatott. Martin Bauer, a Four Paws állatjogi csoport szóvivője elmondta, hogy az elefánt végül orvosi engedélyt kapott arra, hogy utazhat, valószínűleg Kambodzsába, ahol társra és jobb körülményekre találhat – írja az Evening Standard.

A Four Paws International állatorvosa megvizsgálja Kaavant, mielőtt az a Kambodzsában lévő állatmenhelyre költözneForrás: AFP/Aamir Qureshi

Májusban a pakisztáni legfelsőbb bíróság elrendelte a Marghazari Állatkert bezárását a felelőtlen és gondatlan állapotok miatt. Martin Bauer szerint az állat pénteken teljes orvosi vizsgálaton esett át az állatkertben, amely során kiderült, hogy az elefánt túlsúlyos, annak ellenére, hogy az alultápláltság jeleit is mutatta. Körmei repedtek és benőttek, nyilvánvalóan amiatt, hogy évek óta nem megfelelő házban élt, melynek padlója károsította a lábát. Kaavan, aki 2012-ben elveszítette párját, a magány mellett a rossz életkörülményekkel is kűzködött. "Mindketten áldozatok voltak" – mondta a Four Paws szóvívője. 

Kaavan megmentése az állatkert szörnyű körülményeitől világszerte felkeltette az állatokért kampányoló aktivisták és hírességek, köztük az amerikai énekesnő, Cher figyelmét, akik 2016 óta lobbiznak Kaavan kiköltöztetéséért."Az ellenőrzéseket követően, amelyek igazolták, hogy Kaavan elég erős, most lépéseket teszünk annak érdekében, hogy véglegesítsék áthelyezését egy Kambodzsában lévő állatmenthelyre. Hosszú lesz a gyógyulása, ráadásul Kaavan sebei nem csupán fizikai jellegűek, magatartási problémáktól is szenved. Sztereotip viselkedés is kialakult nála, ami azt jelenti, hogy órákig előre-hátra rázza a fejét, ami főleg azért van, mert egyszerűen unatkozik" – mondta Bauer. 

A Kaavan egészségét ellenőrző csapatba vadon élő állatokkal foglalkozó orvosok és szakértők is tartoznak. És bár azt még nem lehet tudni pontosan, hogy Kaavan mikor indulhat új lakóhelyére, az alábbi videóban láthatják, hogy milyen körülmények között éli mindennapjait ez a nemes állat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek