Rejtélyes kór tizedeli az elefántokat Botswanában

Rejtély övezi az elmúlt két hónapban Botswanában történt, példa nélküli elefántpusztulásokat. Mint Dr. Niall McCann az Egyesült Királyságban működő jótékonysági szervezet, a National Park Rescue munkatársa elmondta, a helyi természetvédelmi dolgozók először május elején figyelmeztették a kormányt az eleféntpusztulásokra, miután az Okavango-delta felett repülve három óra alatt 169 elefánttetemet találtak. Egy hónappal később ez a szám már több mint 350-re nőtt - derül ki a bbc.com híréből.

Elefántok az Okavango-deltában, 2019-benForrás: AFP/Monirul Bhuiyan

Egyelőre senki sem tudja, miért pusztulnak el az állatok, a laboratóriumi eredményekre még heteket kell várni. A területen nincs aszály, ami általában a hasonló, nagymértékű veszteséget szokta okozni, és az orvvadászatot is kizárták, mert az elefántok agyarát nem távolították el, de vannak más jelek is, melyek arra utalnak, hogy nem illegális vadászatról van szó. Mivel az orvvadászok általában cianidot használnak, ebben az esetben más állatoknak is el kellett volna pusztulniuk.

A legvalószínűbb magyarázatnak a betegség kínálkozik, teljesen ugyanakkor nem tudták kizárni a mérgezést sem. Az, hogy az állatok fejjel előre esnek, illetve körbe-körbe mennek, arra utal, hogy bármi legyen is a háttérben, az az idegrendszerüket károsítja.

A tünetek forrásának ismerete nélkül ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy olyan betegségről van szó, mely az embereket is érintheti, különösen, ha végül az derül ki, hogy az oka víz- vagy talajszennyeződés.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek