Piros pöttyös dzsezvában főzték nekünk a forralt bort Szabadkán

Vendégszerető árusok, pöttyös edényekben rotyogó forralt bor, kézműves édességek és színes izzóktól ragyogó rénszarvasok fogadtak minket a határ menti szecessziós város karácsonyi forgatagában. Az alábbiakban Szabadkára kalauzoljuk olvasóinkat.

Hagyományos pöttyös dzsezvában főztek nekünk forralt bort

Sétány fölött csillogó hópelyhek és színes fényfüzérek, a 2020-as év közeledtére emlékeztető évszám és kézműves termékekkel teli faházikók fogadtak minket Szabadka központjában. Vetettünk egy pillantást a mindig szép szecessziós Városházára, majd belevetettük magunkat a karácsonyi vásár sűrűjébe.

A késő délutáni órákban érkezik a legtöbb látogatóForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Már az első házikók egyikénél megálltunk, ugyanis kiszemeltük, hogy piros pöttyös, zománcos dzsezvában és kis lábasokban forralják a fűszerezett borokat. 100 dinárért, azaz nem egész 300  forintért vásároltunk belőle három decit, de aki nem elégszik meg ennyivel, 150-160 dinárért fél litert is rendelhet. A forró, ízletes italt az óriás, újrahasznosított díszektől tündöklő karácsonyfa alatt ittuk meg, majd további finomságokra éhezve folytattuk utunkat a Winterfest kézműves utcájában.

Csacska cukorkaárus és finom lekvárok között lavíroztunk

Sokan mondják, hogy a Balkánon közvetlenek és vendégszeretőek az emberek, akik gyakran humorral fűszerezik meg az idegenekkel folytatott beszélgetéseket. Ezt igazolta a színes cukorkák és csokoládék mögött álldogáló vajdasági nő is, aki úgy fogadott minket, mintha világéletünkben ismertük volna egymást.

Diós, vaníliás és gyümölcsös ízben is kapható a szultánkenyérForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Miután egy-két szóban megjegyezte, hogy népszerű a portékája, azonnal meg akarta vetetni velünk is az egész pult tartalmát. Nagy lendülettel magyarázta, hogy mennyi ízben kapható a ratluk, amit Magyarországon szultánkenyér néven ismernek. Mi mégis inkább csokirudacskákat vettünk, ami megérte a 100 dinárt, 100 gramm édességet kaptunk cserébe. A kiszolgálás után jó nagy hanggal "Ciao Baby"-t köszönve búcsúzott el az árus, és utánunk kiabált, hogy térjünk vissza máskor is.

Kopaoniki lekvárok széles kínálata várja a vásárlókatForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

A csoki ízével a szánkban sétáltunk tovább kopaoniki lekvárokkal és szabadkai mézekkel szemezni, majd élveztük a helyi sütemények illatát és a csillogó, cukros alma látványát. Aki inkább megszokott ízre vágyik, annak kürtöskalácsot érdemes vásárolni. Diós, fahéjas, mogyorós, kókuszos, vaníliás és mogyorókrémes ízben is kapható. Az ára ízesítéstől függően 150-200 dinár, átszámolva 450-600 forint körül mozog.

Elidőztünk a Vajdaság egyetlen kalapkészítő mesterénél

Melegnek tűnő női kalapok, elegáns férfi fejfedők és bársonyból készült sapkák sorakoznak Bandi bácsi, vagyis Radler András standjánál. Feleségével évtizedek óta készítik hagyományos eljárással a kalapokat, amik most a karácsonyi vásárban is felkeltik az emberek érdeklődését.

Horgolt gyereksapkák, kötött felnőtt sapkák és varrott kézműves portéka is található az idős úr asztalán. Kiderült, a lánya is kézműves, így az ő termékeit is kihozta árulni. Egyedi, textilből készült ajándék tahát bőven akad nála. Bandi bácsi szívesen és hosszan mesél a mesterségről, és arról is, hogyan lett az egész családból kézműves, érdemes meghallgatni.

Mókás gyereksapkák is lógnak a kalapos faházikójábanForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Nosztalgiáztunk egy kicsit a fajátékok között is

Tovább sétálva ugyanis több olyan standot találtunk, ahol gyerekjátékokat árultak. Nekünk mégis a fából készült kisvonatok, a fakerekeken álló cicák, krokodilok és dínók tetszettek a legjobban. Valahogy a gyerekkorunkat idézték fel, amikor még kevés, de minőségi játék került a fa alá.

Fajátékok széles kínálataForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Egy kedves nő árulta a nosztalgikus faragványokat, aki már 500-600 dinárért is tudott szép játékokat mutatni. Ajtódíszeket és karácsonyfadíszeket is lehet nála vásárolni.

Kézzel festett ajtódíszeket is lehet találniForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

Más árusoknál mesekönyveket, téli sapkát, sálat, és vicces karácsonyi mintás zoknikat is találunk, ha esetleg kicsiknek keresünk meglepetést.

Gyerekekkel ne hagyja ki a vásár idei sztárjait!

A karácsonyi vásárból kikanyarodva, a jelenleg téliesített kék Zsolnay-szökőkút közelében a már évek óta visszatérő világító hóemberek, egy mackó és a Mikulás mellett idén két rénszarvas is fénylik.

A nagy- és a kis rénszarvas az idei díszvilágítás legnépszerűbb látványosságaForrás: Travelo / Készítette: Cérna Lenke

A szarvasok érdekessége, hogy egy gomb megnyomására a kisebbik állat orra pirosra vált. A mókát imádják a gyerekek, és a forgalmasabb estéken sorba kell állni, hogy közös fotót készíthessünk az idei kavalkád legérdekesebb figuráival. És ha már a fotózásánál tartunk, szintén újdonság a szabadkai forgatagban a fotó kabin, ahová bárki beülhet pár mókás pillanatot megörökíteni, amit nyomtatott formában haza is vihet magával emlékbe.

A szomszédos szecessziós város karácsonyi fesztiválja minden nap este 9 óráig várja a nézelődőket. Mivel Szerbiában az Ortodox karácsonyt és újévet is ünneplik, még újév után is ellátogathatnak ide egy kis ünnepi hangulatért. A szabadkai Winterfest január közepéig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek