Élménypark készül egy tengeri olajfúró toronyból Szaúd-Arábiában

Hogy Szaúd-Arábiától nem idegenek a szokatlan építkezési ötletek, azt már akkor sejtettük, amikor beszámoltunk egy új, hosszú, egyenes vonalban épülő település terveiről. Most újabb projektről érkezett bejelentés, mely az előbb említett beruházáshoz hasonlóan szintén a Saudi Vision 2030 elnevezésű stratégia részét képezi, amelynek célja Szaúd-Arábia gazdaságának fenntarthatóbbá tétele az olajfüggőség csökkentésével, ezzel párhuzamosan pedig az ország turisztikai vonzerejének fejlesztése.

Szaúd-Arábia, olajfúró torony, élményparkForrás: pif.gov.sa

Egy Perzsa-öbölben található olajfúró tornyot alakítanak 150 ezer négyzetméteres extrémparkká és üdülőhellyé, a költségeket a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) finanszírozza. A The Rig elnevezésű szórakoztató központ három szállodából és 11 étteremből áll majd, amelyek több, egymáshoz kapcsolódó platformon helyezkednek el, emellett lesz hullámvasút, bungee jumping és ejtőernyőzési lehetőség is - derül ki a cnn.com cikkéből.

A hónap elején megjelentek a készülő platform látványtervei, a projekt befejezésének időpontját viszont még nem határozták meg. A látványosságot úgy hirdetik, mint a világ első turisztikai attrakciója, melyet egy tengeri olajplatform inspirált, ugyanakkor nem ez az első eset, hogy egy olajfúró toronynak új funkciót szánnak. A SpaceX is ugyanis két hatalmas olajfúró-szigetet vásárolt, melyeket úszó űrkikötőkké alakít át.

Szaúd-Arábia a nők jogait korlátozó törvények, valamint emberi jogi szempontból általában is aggasztó múltja, valamint szigorú beutazási feltételei miatt sem tartozott a legnépszerűbb nemzetközi turistacélpontok közé, azonban az ország az utóbbi években számos lépést tett a nyitás felé. 2018-ban csaknem 40 év után nyíltak meg újra a mozik, és egy, a turisták elől addig elzárt régészeti lelőhelyet is megnyitottak, 2019-ben pedig megengedték a nőknek, hogy egyedül utazzanak külföldre. Ugyanebben az évben enyhítettek a vízumkérelmi szabályokon, és a nők öltözködésére vonatkozó előírásokon.

Címlapkép: Olajfúró platform Szaúd-Arábiában, illusztráció, forrása: Lukasz Z/shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek