Ez az új város egy hosszú, egyenes vonal lesz

Szaúd-Arábia egy olyan város szeretne építeni, mely egy 170 km-es egyenes vonalból áll, de autók nem közlekedhetnek rajta. A stílusosan The Line - A Vonal névre keresztelt település a Neom nevű, futurisztikus városprojekt első nagy építkezése lehet, és részét képezi az ország Vision 2030 stratégiájának, melynek keretében szeretnék fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot az olajfüggőség csökkentésével. A tervek szerint egymillió ember költözhet majd a településre - adja hírül a middleeasteye.net.

Így fog kinézni a város a térképenForrás: youtube.com/neom

Mint Mohamed bin Szalmán trónörökös a projekt bemutatójában elmondta, „a városokat eredetileg a polgárok védelmében építették, az ipari forradalom után azonban a gépek, az autók és a gyárakat előtérbe kerültek az emberekkel szemben".

„Azokban a városokban, amelyeket a világ legfejlettebbjeinek tekintenek, az emberek életükből akár több évet is ingázással töltenek, nem ritkán autóban ülve. 2050-re a jóslatok szerint az ingázás időtartama megduplázódhat, és eddigre mintegy egymilliárd embert kell áttelepíteni a növekvő CO2-kibocsátás és tengerszint miatt" - tette hozzá.

Mint mondta ezeknek a problémáknak a kezeléséhez futurisztikus városokra van szükség, amilyen a Line is, melynek nem lesz szén-dioxid-kibocsátása, lakosainak pedig nem kell öt percnél többet sétálniuk, hogy elérjék bármely helyszínt, amely a napi tevékenységeikhez kapcsolódik.

A bemutatóból az nem derült ki, hogy pontosan miért építik egyetlen egyenes vonalban a várost, és ez miért jobb, mint a hagyományos forma, de arra fény derült, hogy a város egyik végéből a másikba 20 perc alatt lehet eljutni, ami arra utal, hogy nagy sebességű vasúttal is lehet majd közlekedni.

Az építkezéseket a tervek szerint 2021 elején kezdik meg. A fejlesztésnek ugyanakkor ellenzői is vannak, a helyi törzsek tagjai közül többeknek is el kell hagyniuk eddigi otthonukat az építkezések miatt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek