Ezekből a fúrótornyokból úszó űrkikötő lesz

A SpaceX két hatalmas olajfúró-szigetet vásárolt, melyeket úszó űrkikötőkké alakít át. A Mars két holdja után Phobosnak és Deimosnak keresztelt szigetek alkalmas platformok lehetnak arra, hogy innen induljon a Starship űrhajó a Marsra.

Az egyik fúrótorony korábban a Mexikói-öbölben, a brownsville-i kikötőben állomásozott, ahol rendszeresen végeztek fúrási műveleteket. 2020 augusztusában azonban a tulajdonos Ensco Rowan majd Valaris nevű cég eladta egy titokzatos vevőnek egy másik toronnyal együtt, egyenként 3,5 millió dollárért. Mint később kiderült, a vevő a SpaceX, pontosabban Lone Star Mineral Development nevű leányvállalata volt - adja hírül a nasaspaceflight.com. A Phobos január 17-én indult útjára Galveston kikötőjéből, és január 22-én érkezett a Mississippiben található Pascagoulába, ahol Jack Beyer fotós kapta lencsevégre.

Az olajfúró berendezések átalakítása már régebb óta része a SpaceX terveinek. Mint Elon Musk, a cég vezérigazgató 2020 júniusában írta a Twitteren: "A SpaceX úszó, szuper-nehézsúlyú űrkikötőket épít a Mars- és Hold-utazáshoz, valamint a Föld körüli hiperszonikus utazásokhoz". Ugyanakkor azt még nem tudni, mikor kezdődnek az átalakítási munkálatok. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek