Sziklába vájt luxushotel épül a szaúdi sivatagban

Gigantikus méretű sziklába vájt szálloda épül a Szaúd-Arábia fővárosát övező sivatagban. Az összesen hatvan szállodai helyiségnek helyet adó épületet teljes egészében a sivatag gránit szikláiba faragják. Az épület így nem alakítja át a sziklák eredeti sziluettjét, amelyre az építészek megőrzendő természeti szépségként tekintenek.

Desert RockForrás: The Red Sea Development Company

Olyan üdülőhelyet szerettünk volna létrehozni, amely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy megtapasztalják Szaúd-Arábia érintetlen szépségét. A Desert Rock zavartalan kilátást nyújt a vendégeknek, miközben megőrzi a természeti tájat a jövő generációinak"

– mondta az építkezést irányító cég igazgatója egy sajtóközleményben.

Egy hegyek között megbújó völgyön keresztül közelíthető meg a Desert Rock névre keresztelt üdülőhely, ahol 48 hegybe ékelődött villa és 12 szállodai szoba várja a vendégeket. A tervező Oppenheim építésziroda filozófiája az, hogy építkezni nem a földre kell, hanem a földdel együtt. Ennek megfelelően megőrzik a sziklák eredeti formáját, a szobákat pedig a sziklák hasadékai közé ékelik be. Annak érdekében, hogy zavartalan kilátás nyíljon a sivatagi környezetre, az üdülőközpontba vezető utak többségét a völgy szélére terelik, elrejtve a látogatók szeme elől. Ez egyben minimálisra csökkenti a hang- és fényszennyezést, így a vendégek zavartalanul élvezhetik a drámai környezetet.

A közlemény szerint az épület tervezésekor törekedtek arra, hogy a környezet minél kevesebb kárt szenvedjen, sőt, segítse is az őshonos növényzet regenerálódását. Az épület falait helyben bányászott alapanyagokból építtetik, ahogy a nagy mennyiségben használt beton is helyi homokból és kövekből készül.

A hotel kialakítása már júliusban megkezdődött és valószínűleg 2022 végén fogadja majd az első látogatóit. De az építkezés a Desert Rocknál nem áll meg. Egy nagyobb építkezés keretében 2023-ra 16 hotel, 2030-ra pedig már 50 üdülőhely és 8000 szállodai szoba várja majd az üdülni vágyókat. Emellett 1000 lakóingatlant is felépítenek 22 szigeten és hat szárazföldi területen. Az üdülőkomplexum luxus kikötőket, golfpályákat, szórakozóhelyeket, szabadidős létesítményeket és egy nemzetközi repülőteret is magában foglal majd.

Nálunk is léteznek kőbe vájt épületek
Bár a sziklába vájt épület ötlete meglehetősen egzotikusnak hangzik, nemcsak távoli vidékeken találkozhatunk velük, Magyarországon is akad rá példa. Igaz, ezek nem ma épültek, és nem is a környezetvédelmi szempontok és a luxus hívta életre, sokkal inkább a szegénység. Barlanglakások léteztek Budafok domboldalában, Noszvaj délkeleti peremén, és gyűjtőhelyüket találhatjuk a Bükkalján, Egertől egészen Miskolcig. Ezekről a szükségotthonokról itt olvashat bővebben.

Mindenesetre manapság igazi trenddé kezd válni az úgynevezett kontextuális építészet, aminek a jellegzetessége, hogy a tervező azzal az anyaggal dolgozik, ami már jelen van a helyszínen, megőrizve ezzel a táj adottságait. Egy korábbi gyűjtésünkben horvátországi, norvégiai és egy másik szaúdi példáról olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek