Újra jár az ország legrégebbi kisvasútja

Másfél év szünet után, július 18-tól újra szállít utasokat a debreceni Zsuzsi vasút. Az elmúlt időszakban korszerűsítették a mozdonyokat, vagonokat, a Ruyter utcai állomás épületeit és a vasúti pálya egy részét – derül ki a Debreceni Közlekedési Zrt. Facebook-oldaláról.

Forrás: Péter Miklós/Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen/Facebook

A Zsuzsi Erdei Vasút az ország legrégebben működő erdei vasútja. Első, 21,5 kilométeres szakaszát a debreceni fatelep és Nyírmártonfalva között 138 évvel ezelőtt, 1882. július 16-án nyitották meg. Ennek évfordulóját ünnepli most a szinte teljesen megújult Zsuzsi.

Az utolsó nagy fejlesztés 2012-ben ért véget a kisvasút életében. Akkor csaknem 10 kilométer hosszan végezték el a pálya rekonstrukcióját, átépítettek két megállót, és a Természet Háza néven új végállomást kapott a kisvasút. Mindemellett egy zárt és egy nyitott vasúti kocsi is megszépült. A korszerűsítés második üteme 2019 tavaszán indult, amely során felújítottak három mozdonyt, megújult három személykocsi is, és a korszerűsítés kiterjedt a Ruyter utcai állomás épületeire is.

A feltehetően 1927-28-ban épült Nagyfűtőházban homlokzatfelújítást végeztek és kicserélték a nyílászárókat. Az épület a hajdani városépítészeti irányelveket tükrözi, robosztus főfalaival, külső nyerstégla díszeivel, mintáival illeszkedik a korabeli középületek sorába.

A Kismotorszín eredetileg fafeldolgozó és megmunkáló-műhely volt, 1928-ban adták át. Az épület régebben beépített kapuját most újra megnyitották és körbejárhatóvá vált az épület.

A Zsuzsi vasút naponta három vonatpárral várja a látogatókat, A Ruyter utcai állomásról kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon 08:30 órától, 11:15 órától és 14:15 órától indul vonat. Hármashegyaljáról visszafelé pedig 10:00 órától, 13:00 órától és 15:30 órától (hétvégén és ünnepnapokon 16:00 órától) utazhatnak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek