Csaknem húsz év kihagyás után újra zakatolhat a kisvasút a somogyi fürdőhöz

 

 

A Somogy megyében található Csisztapusztán az 50-es években találtak termálvizet, és ennek köszönhetően hamarosan egy termálfürdőt is megnyitottak itt. A hely a Balatontól légvonalban mindössze 5 kilométerre volt, a direkt összeköttetés hiányi miatt azonban nagyon nehézkes volt eljutni ide a tótól.

Forrás: Csiszta Fürdő/Facebook

A fürdő azonban így is népszerűvé vált, amihez az is hozzájárult, hogy az erre közlekedő kisvasút érintette a Buzsák külterületi részéhez tartozó Csisztapusztát is. Korábban csak mezőgazdasági célokra használták a kisvasutat, a termálfürdő megnyitása után kezdett csak utasokat szállítani. Évtizedekig ingázott a kisvasút: volt olyan év, hogy naponta nyolc utat tett meg Csisztafürdő és Balatonfenyves között. Az idők folyamán azonban nagyon leromlott a vonal állapota, ezért a Központi főmajor és a fürdő közötti szakaszt lezárták. Azóta is téma, hogy mikor nyitják meg újra a teljes vonalat – nagyon úgy tűnik, hogy végre van remény.

Balatonfenyves pályázott a vonal felújítására, és kaptak is rá pénzügyi támogatást. Az összegből felújítják a pályát és állomásépületet is felhúznak Csisztafürdőn. És ha minden a tervek szerint megy, akkor 2021-re újra a teljes vonalon szállítja majd a fürdőzőket a kisvasút, írja a Termál Online.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek