Kisvasutazzon át Közép-Európa egyik legnagyobb halastó-rendszerén

Szeretettel várják az érdeklődőket holnap, július 18-án, szombaton 8:00 és 17:00 óra között a Hortobágy-Halastóra, a kisvonat napjára, mely egyben a vasút ökoturisztikai célú fennállásának 13. évfordulója is. A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastó-rendszerét alkotják, változatos és gazdag élőviláguk egész Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelye, mintegy 300 madárfaj figyelhető meg itt. A tanösvény részét képező, muzeális kisvasút egyedülálló módon egy gáton fut végig, az egykori iparvágányokon.

Hortobágy-halastavi kisvasútForrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A mesterséges tavakat haltenyésztés céljából alakították ki a 19. században, ezeknek a kiszolgálására létesítették a kisvasutat 1915-ben, akkor még lóvontatással. Feladata befelé a haleledel, míg visszafelé a kifogott halak szállítása volt, utasokat nem szállított. A hálózat legnagyobb hossza körülbelül 35 km volt, mely összekötötte a halastavakat a Debrecen–Füzesabony-vasútvonallal. A motorizációval a teherszállítás fokozatosan átkerült a közútra, a kisvasút pedig feladat nélkül maradt és megkezdődött a felszámolása.

A Hortobágyi Nemzeti Park azonban megmentette az utolsó szakaszt a felszámolástól, majd a vonalat visszahosszabbították a legnagyobb, Kondás nevű halastóhoz, ahol egy új magaslest és vízi sétányt is építettek.

Forrás: Dr. Kovács Gábor/hnp.hu

Ízelítő a programból

Óránként Halastavi 5 próba indul sűrített járatokkal (10.00,11.00,12.00,13.00,14.00,15.00,16.00 órás indulásokkal), melynek részét képezi uszonycsata, mini tanösvény, előzd meg a kisvonatot, origami és agytorna. Előáll a Halastavi Csodabogár nevű, B20-as sorozatszámú dízelmozdony, a Hortobágy-halastavi Kisvasút járműparkjának legrégebbi darabja. Ez a jármű egyszemélyes vezetőfülkével rendelkezik, meghajtásáról egy kéthengeres, léghűtéses Slavia motor gondoskodik. A halgazdálkodás intenzív időszakában ezzel húzták be a takarmányos csilléket, valamint ezzel húzták ki a halszállító csilléket. 

Látható lesz a kisvasút legfontosabb járműve, a C50-403 pályaszámú dízelmozdony, mely 2013-ban a Szíktipró nevet kapta, emellett a pályamesteri vágánygépkocsival, a PVG - vel is lehet szelfizni, és a látogatók kipróbálhatják a kézi hajtányt. 

Munkában a SzíktipróForrás: Aspectomat/wikipedia.org

Természetesen nemcsak vonatos, hanem természettudományos programok is lesznek, melynek keretében természetrajzi kiállítás várja az érdeklődőket, valamint délibábos madarászaton vehetnek részt spektíves vezetett túra keretében, melyen a Halastavi tanösvény területét járhatják be. Ha megéheznek, megsszomjaznak, büfé és kávézó áll a rendelkezésükre, a kicsik a játszótéren kapcsolódhatnak ki.

A programon résztvevők kedvezményes árakon vehetik igénybe a kisvonatot és ingyenes szakvezetéses gyalogtúrán vehetnek részt 08.00 és 10.00 órakor. Kedvezményes jegyárak: családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 3 400 Ft/család helyett 2 500 Ft/család, felnőtt jegy: 1 600 Ft/fő helyett 1 000 Ft/fő, gyerek jegy: 1 000 Ft/fő. További információkat az esemény Facebook oldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek