Merész környezettudatos terveik vannak a dubrovnikiaknak

Merész környezettudatos tervekkel rukkolt elő Dubrovnik polgármestere. 2030-ra kizárólag elektromos közlekedési eszközöket vezetne be a városban, sőt Dubrovnik egy részét teljesen forgalommentessé alakítaná.

Kiiktatják a környezetre káros vízi járműveket isForrás: Shutterstock / Készítette: Dawid Rojek

A tervek szerint a turistákat és a lakosokat kizárólag elektromos hajók szállítanák, a buszokat szintén elektromosra cserélnék és lehetővé tennék, hogy a helyiek elektromos kerékpárral közlekedhessenek. Dubrovnik egész területét elektromos töltőállomásokkal szerelnék fel, továbbá a forgalom csökkentésének érdekében ingyenessé tennék az e-buszokat is - olvasható a horvát Slobodna Dalmacija hírportál cikkében.

Ez még nem minden azonban, Gruž városrészt teljesen tehermentesítenék a forgalomtól, mégpedig úgy, hogy földalatti úthálózatot építenének ki, így az autók és buszok nem zavarnák a levegőn sétálókat vagy kerekezőket. 

A környezettudatos infrastruktúra kivitelezését EU-s támogatásból tervezik megvalósítani. A terveket hamarosan egy bemutató teremben vizuálisan is ismertetik a helyiekkel, ezzel is jelezve elszántságukat és a projekt komolyságát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek