Európa legjobb sörfőző városai, ha lekéstük az Oktoberfestet

Lekésted az Oktoberfestet? Semmi ok az aggodalomra, nem csak Németországban főznek jó söröket. Svédországtól Görögországig mutatjuk azokat a helyeket, ahol a legjobb folyékony kenyeret kapni Európában.

Afelől nincs kétség, hogy a világ sörfővárosa München, és ezt a címét elsősorban 1810 óta évente megrendezett sörünnepének, az Oktoberfestnek köszönheti. A minden évben turisták milliót vonzó népünnepély már javában tart, és bár az október 3.-i zárásig még van pár nap, ha elkéstünk volna az utazás megszervezésével, akkor sincs ok a pánikra! Rengeteg nagyszerű sörváros létezik Európában Münchenen kívül is, ahova bátran tervezhetünk egy privát sörünnepet az őszre. A Time Out brit magazin gyűjtését szemlézve mutatunk néhány alulértékelt alternatívát: ha megkóstolnád Európa legjobb sörét, akkor ezeken a helyeken érdemes keresned!

Bern, Svájc

Svájc politikai központja, Bern egy viszonylag kicsi város, de a sörkultúrája elég erős ahhoz, hogy legstresszesebb munkahetek feszültségét is feloldja.

BernForrás: enriquelopezgarre/Pixabay

Bern csaknem 200 sörfőzdének és mikrosörfőzdének ad otthont, sok közülük pedig egymástól elég kis távolságra van ahhoz, hogy egy este alatt többet is kipróbáljunk. A legmenőbb sörfőzdéket keressük a Breitenrainben kerületben!

Gent, Belgium

Vannak, akik a Belgium harmadik legnagyobb településén érzékelhető laza hangulatot annak tulajdonítják, hogy a város számtalan sörfőzdéjének köszönhetően még az ereiben is alkohol fut.

GentForrás: Thomas Kindermans/commons.wikimedia.org

Gent történelmének jóvoltából a helyi főzetek ráadásul teljesen komlómentesek: a város francia polgárai ugyanis gyógynövényekből és fűszerekből készítették a sört, szemben a komló alapú holland recepttel.

Peloponnészosz, Görögország

Görögország leginkább a mazsolaboráról és az ouzóról ismert, de az ország számos szigetén a sörkultúra is jelentős. Peloponnészosz régiója pedig az egyik legjobb hely a sör rajongói számára.

PeloponnészoszForrás: Pit Stock/Shutterstock

Ha elmélyednénk a görög mikrosörfőzdék világában, egy tengerparti túrát érdemes tenni Pátráról indulva az ókori Olümpián keresztül, Mani felé. A sörrajongók a délebbre fekvő Messeniában is egészen biztosan jól fogják érezni magukat.

Boroszló, Lengyelország

Lengyelország sörkultúrája Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a fiatalos, kevésbé ismert Boroszló (Wrocław) pedig Varsó mellett a sörkedvelők kedvenc helye az országban.

BoroszlóForrás: Telly/Shutterstock

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a mikrosörfőzdék száma, legtöbbjük a város központjában létesült, hogy könnyen megközelíthető legyen. Így a központban lévő piactéren érdemes kezdeni a túrát, a Browar Złoty Pies, Bierhalle és Spiż Brewery sörözőkben.

Göteborg, Svédország

Régebben a sör óriási szerepet játszott Svédország gazdaságában, a mikrosörfőzdék pedig régóta Göteborg kultúrájának részei. Annak ellenére, hogy a svéd söripar a német és dán sörökkel nem tudta felvenni a versenyt az export területén, Göteborg helyi szcénája továbbra is virágzik.

GöteborgForrás: Leonid Andronov/Shutterstock

A felkapott Ringön negyed ma a város kézműves sörfőzdéinek központja – lényegében az egész kerület a sörmániások otthona.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek