A hideg ellenére is folyik a sör a világ egyik legnagyobb népünnepélyén

A hideg és a rekordmagas árak ellenére is megteltek a sörsátrak a világ egyik legnagyobb népünnepélyén, a müncheni Oktoberfesten, amely két év járványügyi szünet indult újra. A 17 napos, október 3-ig tartó fesztivált szombat délben nyitották meg. A Münchener Merkur című lap beszámolója szerint a legtöbb sörsátrat már este fél nyolckor lezárták, így hosszú sorok alakultak ki a bejáratoknál. 

A fesztiválozók egy óriási felvonulással csaptak az ünneplésbe, két év kimaradás utánForrás: AFP/Christof Stache

A szövetségi rendőrség vasárnapi összesítése szerint a bajor tartományi főváros legnagyobb szabású rendezvényének első estéje viszonylag nyugodt volt, a mentőszolgálatnak viszont több munkája volt. Rögtön az első este elérték a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest ritmusát: 22 óra körül már percenként szállítottak az egészségügyi állomásra egy-egy újabb ápolásra szoruló ittas látogatót, azaz "sörhullát" – nyilatkozott a több műszakban 450 mentőst és nagyjából 50 mentőorvost foglalkoztató szolgálat szóvivője, Markus Strobl.

A hangulat nem mindennapiForrás: AFP/Christof Stache

Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra – a művelet a harmadik ütéssel sikerült –, az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök, a konzervatív Markus Söder kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől rendezik a fesztivált.

Sok munkája lesz a felszolgálóknak a 187. sörfesztivál alatt isForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Felix Horhager

Az ital minden eddiginél drágább, korsónként (1 liter) 12,60-13,80 euró (5166-5658 forint) közötti összeget kérnek érte, ez csaknem 16 százalékos emelkedés 2019-hez képest. Azonban a szervezők várakozása szerint a látogatók száma így is elérheti a járvány előtti éveket jellemző hatmillió körüli szintet.

Kilátás este az óriáskerékről az Oktoberfest területéreForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 187. Oktoberfest Münchenben, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek