Két európai ország között épül a világ leghosszabb vízalatti alagútja

Dánia és Németország között épül az a víz alatti alagút, mely akár 40 méterrel is a Balti-tenger felszíne alatt fog haladni. Ez az alagút a világ leghosszabb kombinált közúti és vasúti alagútja lesz, melyben két kétsávos autópálya és két villamosított vasúti vágány is helyet kap majd. Jelenleg 45 percet vesz igénybe a két ország közötti szoroson való átjutás komppal, de ha az alagút elkészül, vonattal mindössze 7, autóval pedig 10 perc alatt a másik országban lehetnek az utasok.

Az épülő a Fehmarnbelt alagút építési területe a magasbólForrás: Femern A/S/Facebook

Jelen pillanatban Koppenhágából körülbelül négy és fél óra alatt juthatunk el Hamburgba, de az alagúttal ez az idő két és fél órára csökken. Ma még sokan repülnek a két város között, de hamarosan egyszerűbb lesz vonatra szállni, mondta Jens Ole Kaslund, a Femern A/S, az állami tulajdonú dán vállalat műszaki igazgatója a CNN cikkében. Íme, egy rövidfilm, amiben láthatjuk is, hogyan fog festeni majd az elkészült alagút.

Az építkezés több mint egy évtizedes tervezés után 2020-ban kezdődött meg, először egy ideiglenes kikötő felhúzásával a dán oldalon. Ez ad majd otthont annak a gyárnak, amely hamarosan az alagutat alkotó 89 masszív betonszakasz előállításába kezd. A projektért felelős állami tulajdonú dán cég, a Femern A/S vezérigazgatója hozzátette, hogy 2024 elejére lesznek kész az első alagútelem a bemerítésére, és a tervek szerint 2029-ben nyitják majd meg a Fehmarnbelt Fixed Link névre keresztelt utat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek