A lengyel város, ahol száznál is több híd és még több törpe keresztezi az utunkat

Miután egy augusztusi napon Budapestről repülővel indulva, varsói átszállással megérkeztem Wroclawba, régi magyar nevén Boroszlóba, már kezdett sötétedni. Úgy döntöttem, teszek egy félórás rövid sétát, hogy kicsit felfedezzem a környéket. Elindultam a város központja felé, ahol már kezdtek felgyulladni a fények, a közelből felcsendült a zene, majd a város fő terének csodálatos, színes épületei közé érve hirtelen egy vidám forgatagba kerültem. Olyannyira elragadott a hangulat, hogy később kimerülve, de a látottaktól feldobva értem vissza a közeli szállodába. Három órát mászkáltam, észre sem vettem, hogy így eltelt az idő.

Wroclawba vonattal, autóbusszal vagy repülővel is utazhatunk Budapestről. Az Art Hotelben volt a szállásom, ami a magyar vonatkozású, Szent Erzsébet-templom (Árpádházi Szent Erzsébet) mellett, két perces sétára található a piactértől, azaz a Rynektől, ahol előző este már belecsöppentem az óvárosi forgatagba.

A gyönyörű polgárházakkal keretezett, hajdani piactér méreteitől elámultam – ez az egyik legnagyobb piactér Európában, ahol a város szimbólumaként emlegetett régi városháza (Ratusz) is áll, ami az egész ország talán legszebb világi gótikus épülete. Még elképzelni is nehéz, hogy ebben a katedrális-szerű épületben valaha az emberek az ügyes-bajos dolgaikat intézték. A teret körülvevő épületek különböző stílusban épültek, az elsők már az 1200-as évek elején.

A Ratusz gótikus homlokzatán XVI. századi csillagászati óra látható – Még több fotóért kattintson a képre!Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Remek találkozóhely ez nappal, de főleg esténként, ahol az emberek kiülnek enni, inni és beszélgetni, miközben szól a zene. A sötétben tűzzsonglőrök kápráztatják a népeket, árnyjátékokat vetítenek az épületek homlokzatára, szobroknak öltözött emberek ijesztgetik a sétálókat, és árusok kínálják a portékáikat.

A város legkisebb lakosai

Már az első nap belebotlottam az egyik törpébe, amely egy sétálóutcán álló kőtömb szélén ücsörgött és rám mosolygott. A mi Kolodkó-szobrainknál nagyobbak, mintegy 30-40 centiméter magasak lehetnek, és teljesen váratlan helyeken találhatunk rájuk: házak tövében, padok mellett, az utca közepén. Azért a műemlékek és az ismert épületek környékén is érdemes nyitva tartanunk a szemünket, mert nagy valószínűséggel ott is felfedezhetjük őket.

Ez a törpe a tudományokban jeleskedikForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A törpevadászat remek program a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Nem fognak kudarcot vallani, hiszen a város utcáin jelenleg mintegy 350 törpefigurával találkozhatnak. Ha úgy szeretnék végigjárni a várost, hogy célirányosan felkeressék a legtöbb törpét, azt is megtehetik. A wroclawiak rettentően büszkék különleges kis lakóikra, így többféle térképet is készítettek a fellelhetőségükről.

A legtöbb törpére egy csoportban (szám szerint 18-ra) a Nemzeti Zenei Fórum épülete előtt találtam, ahol egy komplett nagyzenekart alakítva, hangszerekkel a kezükben ábrázolják a bájos teremtményeket. Ottjártamkor egy másik lengyel városban élő házaspár mesélte, hogy minden évben eljönnek ide és megnézik őket, mert nekik ők a kedvenceik.

A zenélő törpék csoportja mindig elvarázsolja a turistákat, akik nem győzik fotózniForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Mindegyiküknek van valami foglalkozása, hobbija, és természetesen mindegyiküknek van saját neve, még azoknak is, amelyeknek nincs a kalapjukra vagy a talapzatukra írva. A legtöbb törpe az adott helyre utalva lett megformázva: a folyóparton evezős törpék ülnek egy hajóban, a játszótéren egy női törpe álldogál törpebabát a kezében tartva, a legaranyosabbat pedig talán az állatkertben láttam, amelyik egyenruhában állva egy víziló hátát söprögeti.

A gyerekek kedvence ez a szobor, amit épphogy le tudtam fotózni, mert csak egyetlen pillanatig nem csüngtek rajtaForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az első törpék még az 1980-as évek kommunista diktatúrájának idején kezdtek felbukkanni Wroclawban, igaz, először csak falfestmények formájában. A Narancs Alternatíva nevű csoport az akkori hatalom által lefestett rendszerellenes graffitik helyére pingálta fel a törpéket, ilyen békés és humoros módon jelezve nemtetszésüket az elnyomó rezsimmel szemben. Az első, azaz legrégibb törpe szobor Papa névre hallgat, és 2001-ben a Swidnicka utcánál tűnt fel, de nem maradt sokáig magányos, hiszen társai évről évre gombamód nőttek ki a város különböző pontjain.

Szigetek, hidak, árnyas ligetek

Az Odera több ágra szakadva hálózza be az egész várost, apró szigeteket létrehozva. Több mint 100 híd ível át a szeszélyesen kanyargó folyókon, melyeknek partjain idilli parkok, gondozott kertek váltogatják egymást. Érkezésem másnapján Wojtekkel, az idegenvezetőmmel elsőként a Katedrális-szigetre (Ostrów Tumski) tartottunk, amelynek nagy részén apácák és papok élnek, illetve dolgoznak. Ez a város legrégebbi része, amit az Odera ölel körbe. Itt feltétlenül keressék fel a Keresztelő Szent János katedrálist, amely csodálatos, színes ólomüveg ablakain engedi be a fényt az épületbe.

A Keresztelő Szent Jánosnak szentelt székesegyházForrás: Oksana Shevchenko/Shutterstock

Ha már itt vannak, érdemes a tornyának tetejére is felmenni, illetve felliftezni, ahonnan 100 méter magasból nézhetnek le a városra, így beláthatnak a kőfalakkal védett, rejtett udvarokba és gondozott kertekbe is. A katedrális környékére érdemes este is visszatérni, hiszen manapság már ritkán lehet látni olyat, hogy lámpagyújtogatók gyújtják meg hosszú botjaikkal a gázlámpákat, márpedig itt még él ez a szokás.

Kilátás a 100 méter magas temlomtoronybólForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Innen nem messze található a Szerelem hídja, Wroclaw bájos hídjainak egyike, ami onnan kapta a nevét, hogy régen a híd korlátait zsúfolásig teleaggatták szerelemlakatokkal. Mivel a súlyuk veszélyeztette a híd épségét, így leszedték onnan, viszont a folyót szegélyező oldalsó korláton még láthatjuk a később felhelyezett, szerelmi zálogként otthagyott lakatokat.

Az Odera partja a fiatalok kedvenc randihelyeForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A Katedrális-szigetet elhagyva is találnak nyugalomra és relaxálásra tökéletes helyeket. Talán a város legnyugisabb része a Centenáriumi Csarnok környékén fekszik. Sok helyi lakos és turista pihen itt meg. A hatalmas parkban egy óriás méretű szökőkút különböző dallamokra koreografált vízi játékát tekinthetik meg minden órában, ami este még látványosabb, amikor színes fényekkel világítják meg.

Nappal és késő este is az egyik kedvenc parkja a helyieknek, ahova kiülnek beszélgetni, pihenni és a szökőkútban gyönyörködniForrás: Patryk Michalski/Shutterstock

Maga a csarnok azért érdekes, mert ez a világ első, vasbetonból épült csarnoka, és egyben a  legnagyobb vasbeton középülete, vagyis a XX. századi építészet egyik legfontosabb alkotása – 2016-ban még az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Közvetlenül mellette található a Japánkert, ami valóban lenyűgöző, és szintén nagyon békés hely. Egy méretes tó áll a közepén, amelyben színes koi pontyok úszkálnak fenségesen.

A képre kattintva további fotókat láthat a JapánkertrőlForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A tó egyik partja sötét kövekkel, szövevényes, buja növényekkel van ízlésesen beültetve, amelyek a zöld árnyalataiban dúskálnak, míg másik oldala világos színű talajon vezet végig, ahol színes, virágzó növények, cserjék pompáznak, de természetesen a vízesés és a csobogók sem hiányoznak.

Az egyetemisták Mekkája

Amikor augusztus közepén itt jártam, még nem szállingózott vissza az a több mint 10 ezer lengyel és külföldi diák, akik ennek a történelmi városnak az egyetemein és főiskoláin tanulnak, de így is lehetett érezni, hogy Wroclawban jó lehet diáknak lenni. Sok hangulatos ki- és beülős hely van, ahol jól érezhetik magukat, és biztosan nem maradnak szomjasak sem, hiszen kivétel nélkül finom söröket szolgálnak fel.

Ez az egyik legrégebbi kollégium, amelynek udvarán sörpadokat helyeztek elForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A Reis pub a legrégebbi sörözők egyike, amelynek ajtajára kiírták, hogy az a diák, aki elhasal egy vizsgán, és rendel náluk egy sört, vigaszul kap tőlük egy ingyen korsóval. A wroclawi Good Beer fesztivál 2010 óta nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, ahol lengyel és külföldi sörfőzők mutatják meg a termékeiket.

Wojtekkel ellátogattunk a város legrégebbi egyetemére, a Wroclaw Egyetemi Múzeumba, ahol egykor ő maga is tanult. A barokk stílusú épületben jelenleg is folyik az oktatás, de egy múzeumnak is helyt ad.

Az Odera partján álló neves egyetem éjjel kivilágítvaForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Ebből az épületből árad a történelem: lenyűgözően díszes báltermében, az Oratorium Marianumban olyan zeneszerzők és művészek léptek fel, mint Paganini, Brahms vagy éppen Liszt Ferenc. A híres fellépőkről egy márványtáblán is megemlékeztek. Az első emeleti díszterem, az Aula Leopoldina, pedig csodás stukkó díszítéseiről, mennyezeti freskójáról híres.

Az egyetem bálterme, az Oratorium Marianum, ahol többek között Liszt Ferenc is vendégeskedettForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Hogy egy kicsit visszakanyarodjunk a közelmúltba: az egyetem épülete előtt egy fiatalember meztelen szobra áll, amit az egyik egykori diák készített és adományozott néhai alma matere részére. A történet szerint ez a fiatalember, amikor életében először megérkezett a városba, hogy elkezdje a tanulmányait ezen az egyetemen, alaposan felöntött a garatra. Ahogy az utcán sétált, összetalálkozott diákok egy csoportjával, akik elhívták magukkal kártyázni. Sejtik már, miért éppen csupaszon ábrázolt szobor készült? Nos, a kótyagos zöldfülűnek elnyerték mindenét, még az utolsó darab ruháját is. Ezért figyelmeztetésként készítette el a szobrot, hogy más ne járjon olyan csúfondárosan, ahogy egykoron ő maga.

Újságírónk a Lengyel Idegenforgalmi Közösség meghívására járhatott Wroclawban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek