Videó: 80 év után is működik a Balatonba zuhant vadászgép iránytűje

Napok óta sokakat lázban tart, hogy mi minden kerülhet elő a Balatonakarattyánál a II. világháboúban vízbe zuhant Messerschmitt vadászgépből. A Magyar Honvédség szakemberei elsőként a légcsavaragyat és két légcsavartollat emelték ki a 80 éve a vízben fekvő gépből, majd a vadászrepülőgép fegyverzetének egy jelentős elemét sikerült felszínre hozniuk. 

Itt zajlik a Magyar Honvédség munkája, ahol a Balaton mélyére süllyedt II. világháborús vadászgép részeit hozzák felForrás: honvédelem.hu

A metropol.hu pedig arról számolt be, hogy a gép kiemelését végző csapat több, muzeális jelentőséggel bíró tárgyat is felszínre hozott, köztük a Messerschmitt vadászgép iránytűjét. A Magyar Honvédség ezt meg is mutatja az általa készített videóban.

A második világháborúban, 1944-be találatot kapott, majd a Balatonba zuhant gép a Magyar Királyi Légierő  vadászgépe volt, amit most több évtizeddel az események után, több lépcsőben emelnek ki.

A felszínre hozott leletek közül hatalmas szenzációval bír az iránytű, ami a tó medrében töltött közel nyolcvan év után is tökéletesen mutatja az irányt.

Tervezik a gép további darabjainak kiemelését is. Ha minden jól megy akkor a következő hetekben a felszínre hozzák azokat, és a restaurálás után a Szolnokon, a magyar repülőmúzeumban nézhetik majd meg az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek