Videó: Fegyvereket is felhoztak a Balatonba zuhant II. világháborús vadászgépből

Néhány napja számoltunk be arról, hogy Balatonakarattya térségében szakemberek kiemelték a II. világháborúban Balatonba zuhant magyar Messerschmitt 109 típusú vadászrepülőgép egy részét, a légcsavaragyat és két légcsavartollat. Azóta újabb tárgyak kerültek elő a roncsból – írja a likebalaton.hu.

Forrás: honvédelem.hu/likebalaton.hu

A szakembereknek ezúttal a vadászrepülőgép fegyverzetének egy jelentős elemét sikerült felszínre hozniuk, melyek egy része meglepően jó állapotban került elő, mert az iszap kiválóan konzerválta. Egyes darabok (mint például a légcsavar egyik része) civil szemmel nézve megdöbbentően jó állapotban maradtak meg. A Magyar Honvédség beszámolója egy rövid kisfilmben az újabb fejleményekről:

A most megtalált fegyvert természetesen még iszapréteg fedte, ám a tűzszerészi vizsgálat megállapította: biztonságosan szállítható a partszakasz lekerített részére, ahol aztán újabb, alapos vizsgálat várt rá. Ez a lelet azért annyira különleges, mert a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül, a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert.
(Borítókép: YouTube.com/printscreen)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek