Videó: Egyedi, II. világháborús vadászgépet emeltek ki a Balatonból

Szakemberek kiemelték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép egy részét Balatonakarattya térségében. A légcsavaragyat és két légcsavartollat nyolcvan centiméter iszap lepett be - írja a magyarnemzet.hu.

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni.

A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a „magyar tengerbe" veszett.

Balatonakarattya, Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemeléseForrás: YouTube.com/printscreen

A roncs közelében 2020-ban az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai gyakorló merüléseket hajtottak végre, ekkor találtak rá a 70-80 centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet.

A Balatonakarattya térségében, a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül, a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert.

A Magyar Honvédség öt alakulatának, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei úgy vélik, a teljes roncsot október 16-án tudják majd kiemelni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek