Égbolt mustra a Balatonnál: Ősszel két meteorraj is fénylik majd az égen

Aki a Balatonnál tervezi, hogy még pihenne az ősszel, annak érdemes úgy időzítenie az ottlétet, hogy a csillaghullás időszaka beleessen. Miért ne tehetnénk meg, hogy egy hűvösebb éjjelen egy pohár meleg teával a kezünkben fürkésszük a csillagos égboltot?

A fotó illusztrációForrás: Shutterstock/Triff

Merthogy az őszi szezonban két kiemelkedő meteorraj is megfigyelhető lesz. A csillaglesre kiváló helyszín lehet a Balaton környéke, ahol a városi fényszennyezés távolából, a sötét égbolton akár szabad szemmel is megcsodálhatjuk az égi jelenségeket. 

Az Orionidák meteorraját október 2. és november 7. között figyelhetjük meg, de a csúcspontja október 21-22 közötti éjszakán várható. Ezen az éjszakán akár óránként 20 meteor is megfigyelhető. Az Orionidák hullócsillagjai a Halley-üstökösből származnak, és október közepétől november elejéig aktívak. Az Orionidák különlegessége, hogy a meteorok rendkívül gyorsak és fényesek, sebességük elérheti a 66 km/s-ot, és olyan az Orion csillagkép irányából érkeznek, innen kapják a nevüket.

A Draconidák meteorraját október 6-tól 10-ig figyelhetjük meg, de a csúcspontja október 7. és 8. közötti éjszakán lesz. A Draconidák a 21P/Giacobini-Zinner üstökösből erednek, és általában október elején aktívak. A Draconidák lassabbak az Orionidáknál, sebességük körülbelül 20 km/s, és a sötét égbolton könnyen észrevehetők, különösen a Draco csillagkép közelében – írja a likebalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek