Különleges égi jelenséget, a napkutyát kapták lencsevégre a Balatonnál

Somogyi László, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője hoibbifotósként fantasztikus képeket készít a Balaton-felvidéken. A néhány napja "lőtt" fotója talán minden eddiginél lenyűgözőbb, ahogy a napkutyának vagy melléknapnak nevezett pazar égi tüneményt lencsevégre kapta, ami esetenként szivárványszínben pompázik, ahogy ezúttal történt.

Forrás: Somogyi László - hivatalos/likebalaton.hu

A nemesgulácsi származású hobbifotós a likebalaton.hu-nak mesélte el, hogy Tapolcáról tartott a munkahelyére, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontba, amikor észrevette a nem mindennapi fénytörést. 

"A Gulács és Badacsony hegy között épp felkelt a Nap, és akkor vettem észre, hogy a Nap mellett két oldalt kialakultak ezek melléknapok. Felmentem a Szent György-hegyi Lengyel kápolnához, és a szőlőtőkék között sikerült lefotózni a jelenséget. Reggel, vagy a naplemente előtti órában lehet látni ilyent, de nem túl gyakori" – mesélte Somogyi László.

A parhelia, hétköznapi nevén napkutya az úgynevezett halojelenségek körébe tartozik. A légköri fénytüneményt a levegőben levő hatszögletű jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A magyar nyelvben „vaknapnap", vagy „cimborának" is hívják. Ősszel, vagy télen, kora tavasszal szokott kialakulni, főként az időjárási frontok előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek