Megújult a Balatoni Bringakör – újdonságok és tippek a magyar tenger körül

Évek óta népszerű szabadidős tevékenység a Balaton körbebringázása. Az igazi sportemberek egyetlen nap alatt, a nézelődni és fürdeni vágyók, valamint a kisgyerekesek több nap alatt kerekezik végig a mintegy 220 kilométeres utat vagy annak egy-egy szakaszát, amely 2021 második felére teljesen megújult.

Kezdettől kihívást jelentett viszont az a tény, hogy sok helyen egyáltalán nincs bicikliút, míg máshol ósdi, elhanyagolt, helyenként pedig kimondottan veszélyes a pálya. A Balatoni Bringakör fejlesztései éppen ezért dobogtatják meg a bringás szíveket. Nézzük tehát, mi változott, illetve hova, és persze hogyan érdemes ellátogatni idén két keréken a Balaton környékén. 

Panorámás út vezet szinte végig a Balaton partjánForrás: unsplash.com/BitterTamara

Mi változott, mire készüljünk?

Az új és a felújított szakaszok kisebb része önálló bicikliút csupán, a többség nyitott kerékpársáv és kerékpáros nyommal jelölt vegyes használatú út, így a KRESZ-tudást mindenképpen érdemes kicsit felfrissíteni indulás előtt.

Az új szakaszok főként a nagyobb településekre koncentrálnak: Siófok aranypartján például új szakasz épült az Evező és a Csónak utca között, csakúgy, mint a szintén idén felújított  Baross-hídnál. Itt húzódik azonban a Balatoni Bringakör legveszélyesebb része is: a Kodály utcától a Beszédes József sétányon keresztül vezető 3 km-es szakasz a szállodasorok óriási parkolói mellett halad el, emiatt itt fokozott óvatosságra van szükség. Viszont ha már erre járunk, a közelben van az Újhelyi szabadstrand, ahol megpihenhetünk.

A siófoki Krúdy sétány felülnézetbőlForrás: Unsplash.com/Balla-Schottner Bence

Siófok mellett Szántódon és Zamárdiban is történtek komolyabb fejlesztések: önálló kerékpárút született Zamárdi Keszeg utca elágazójától a szántódi kompra vezető Tihany utcáig, illetve felújították a Móricz Zsigmond utcai bicikliúutat is. Jó hír, hogy már folyamatban van az önálló bicikliút építése a Rigó utcai szabadstrand felé, ahol szintén megpihenhet a fáradt utazó.

Balatonszárszó eddig a maga göröngyös útjaival igazi kerékpáros akadálypályának számított, most azonban bickilis útjai végre simává és könnyen járhatóvá alakultak. Egyszerűen megközelíthetjük mind a Móricz utcai, mind pedig a Bendegúz téri szabadstrandot, valamint útba esik a Csukás Színház is, amely péntekenként és szombatonként este fél kilenckor vidám programokat kínál egész júliusban és augusztusban (L'art pour L'art Társulat, Bődöcs, kocsmaária Thúróczy Szabolcs előadásában), alkalmasint pedig pop-rock koncertjeik is vannak.

Remek párosítás a Balaton és a kerékpárForrás: Florian Augustin/Shutterstock

Új biciklis szakasz épült Balatonőszödön is, ahol korábban keskeny és göröngyös út várta a kormányüdülő előtt elhaladókat – most végre ez a probléma is a múlté. Balatonszemes és Balatonlelle is kapott új szakaszt, és a kerékpáros fórumok beszámolói szerint kimondottan jól sikerült a balatonmáriafürdői új, széles felületekkel biztonságossá tett kerékpárút is. A Balatoni Bringakör kétségkívül egyik legnépszerűbb szakasza volt eddig a Sajkod és Aszófő közötti rész, ami idén hosszú ideig volt járhatatlan a felújítási munkák miatt, az erre járók mostantól már örülhetnek a szabad áthaladásnak.

És akkor most következzen néhány konkrét túratipp...

Balatonkenese-Balatonfűző: csendes, biztonságos túra családoknak

Szinte végig a 71-es főút mellett fut a bicikliút: csendes, nyugodt, panorámás szakasz, amely hangulatos kikötőket és az Alsóréti szabadstrandot, valamint a Vak Bottyán strandot egyaránt érinti. Útközben rengeteg vendéglátóhely mellett haladunk el, a keleti szegletében pedig szinte végig karnyújtásnyira van a Balaton. Egy szakaszon kimondottan romantikus erdős részen keresztül haladhatunk, Balatonfűzőn pedig a Föveny strandon frissülhetünk fel. Hangulatos, látványos út, sok-sok pihenési és étkezési lehetőséggel, így a családok számára is kellemes élmény lehet.

A Balaton állandó lakójaForrás: Unsplash.com/Fülöp Ádám

Balatonakarattya: romantikus tengerparti életérzés pároknak

Mesés, tengerpartot idéző látványvilág köszönti a napfelkelte és naplemente idején érkező bicikliseket a 71-es főútról letérve az akarattyai magasparton. Az egy kilométer hosszú panoráma-kilátóról a Balaton keleti medencéjét szinte teljes egészében láthatjuk tiszta, derült időben. Tökéletes helyszín egy kis romantikázáshoz.

Balatonalmádi, Öreg-Park: kempingező kalandorok paradicsoma

Az almádi móló, a szoborpark és a Wesselényi strand is kényelmesen megközelíthető, és a település délnyugati részen található a biciklisek körében igazán népszerű Yacht kemping is, ahol mobilházak és előre telepített sátrak is vannak, hogy ne kelljen cipekedni. Biciklis miniszervízt is találunk, aminek szerszámkészlete szabadon használható. Aki egyedül vág neki a teljes távnak, itt érheti utol magát.

Társaságban még jobb nekivágni a túránakForrás: unsplash.com/Simon Connellan

Lejutás a Balatonra, bringával a poggyászban

Idén vonattal és busszal is egyszerűbbé és költséghatékonyabbá vált a balatoni települések megközelítése: május 15-től az (egynapos) Balaton24 és a (háromnapos) Balaton72 jegyek Duo változata az eddigieknél még több helyközi buszjáratra és vasúti vonalszakaszra érvényes, összesen 123 település között. Az autós közlekedés is könnyebbé vált: a 8-as főút várpalotai elkerülőjének 2018-as átadása után újabb mérföldkő a veszprémi elkerülő, ahol a Balatonalmádi és Balatonfüred felé vezető utaknál is külön szintű csomópontok épültek. Hamarosan pedig a veszprémi körgyűrű nyugati szakasza is megújul. A déli parton az M7-es holládi csomópontjától már elkészült a balatonszentgyörgyi elkerülő, és a tervek szerint az év végén átadják az M76-os gyorsforgalmi út Fenékpusztáig tartó szakaszát is. A NIF Zrt. 300 milliárd forintos beruházásának keretében 2023-ig megvalósul Keszthely összekötése is az autópályával, így végeredményben szinte bárhol elkezdhetjük a balatoni körtúránkat. 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek