Izgalmas programokat tartogat egész évre a születésnapos Balatonlelle

Ünnepi esztendő köré szervezik idén a programokat Balatonlellén. Még Guinness-rekord-kísérletre is készülnek, amennyiben azt a vírushelyzet sem gátolja meg, hiszen idén lesz harminc éve annak, hogy Boglárlelle különválása után önálló település lett. Ennek apropójából szeretnének megvalósítani egy kulturális programsorozatot, ami az egész évre kiterjed, ha a járványügyi helyzet mindezt megengedi.

Balatonlelle 1991-ig Balatonboglárral összevontan működött, Boglárlelle névenForrás: Adrienn Hutás/Pixabay

A tervek szerint június 5-én tartanák meg az egyik legnagyobb programot, a Szalay-napot. Hartmann Zoltán, a művelődési ház igazgatója elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal szeretnék megrendezni a jeles napot. Ennek alapgondolata a régi kúria épülete köré fonódik, melyet a nemesi származású Szalay család építtetett. Ma művelődési házként funkcionál az épület, illetve otthont ad az Afrika múzeumnak is. A Szalay napon a körülbelül 1890-től 1920-as évekig tartó időszakot, a nemesi életvitelt elevenítik majd fel, ismeretterjesztő, kulturális programokkal egybekötve. Vadászkutya-bemutatóval is készülnek, a lellei vendéglátókkal összefogva pedig többfogásos Szalay menüt készítenek.

A július 2-4. közé eső Juliális fesztiválon Guinness-rekord-kísérletet tartanak a tervek szerint. Egy hatvan kilogramm feletti harcsát szeretnének faszénen megsütni Rózsa Gábor mesterszakács irányításával. Az ő nevéhez fűződik a tíz évvel ezelőtti balatonlellei Guinness-rekorder halászlé megfőzése is. Akkor 7500 adag halászlé készült, az idei esztendőben „csupán" kétezer adaggal terveznek.

Október elején szeretnék megszervezni a tök köré szerveződő TÖKéletes napot. Október 10-e pedig igazán különleges nap lesz, akkor tartják meg ugyanis a Balatonlelle30 című helytörténeti kiállítás megnyitóját, ami az elmúlt 30 év legfontosabb, legmeghatározóbb pillanatait mutatja majd be. Ezen a napon vált önálló várossá Balatonlelle, írja a sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek