A Balaton déli partjára is elindultak a MÁV emeletes szerelvényei

A hétvégén megérkezett az első KISS a Balatonhoz. A Napfürdő expresszvonat június 19-től a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal; a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval – olvasható a MÁV szombati Facebook-posztjában.

A Balaton déli partjára utazók körében a legnagyobb újdonságot az emeletes KISS motorvonatok megjelenése hozza. Utazás közben az emeletről különleges panoráma nyílik a tóra. A KISS motorvonatok légkondicionáltak, WiFi-vel és konnektorokkal felszereltek, a fedélzetükön a kijelölt helyeken 12 kerékpár szállítható, melyeket akadálymentesen, könnyen lehet a peronról a vonatra tenni. A vonatokra díjmentes helyjegy váltása szükséges, garantált ülőhelyet biztosít a vasúttársaság – teszi hozzá közleményében a MÁV.

Forrás: MÁV / Facebook

Az emeletes járművön kívül a Déli->Parti sebesvonatokat, a Tópart és a Balaton InterCity vonatokat is választhatják a déli partra utazók. Az utóbbit választva étkezőkocsiban kóstolhatják meg az Utasellátó megújult étel- és italkínálatát. A terveik szerint nyáron az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatásai idén először már az északi part felé is elérhetők lesznek. A déli parton az előszezontól utószezon végéig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton InterCity vonatokban, a főszezonban napi 8 pár vonatban. Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval rendelkezők tudnak.

Budapest és Balatonfüred között a korábbi évekhez képest csaknem kétszer annyi vonat közlekedik június 19. óta, és egyes településekre járattól függően 8-20 perccel rövidül a menetidő. Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások is könnyebbé válnak. Az új, kétóránként közlekedő Vízipók InterRégió vonatokkal érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Katica InterRégió járat utasai klímás FLIRT motorvonattal utazhatnak a Déli pályaudvartól Balatonfüredig, de a korábbi években megszokott Kék Hullám IC is közlekedik.

Vidéki nagyvárosokból is kényelmesebben érhető el az ország legnagyobb tava. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Győr, a Balaton nyugati partja és Kaposvár között, de naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a „magyar tenger" és Győr is könnyebben elérhető Baranya megye felől. Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsikkal.

Forrás: MÁV / Facebook

Az Aranypart és az Aranyhíd expresszvonatok szintén nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsival kiegészülve teremtenek összeköttetést naponta a déli parttal Fonyódig, az előbbi Nyíregyháza, Debrecen, az utóbbi Szeged felől. A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza-Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár-Balatonfüred és Zánka-Erzsébettábor között. Naponta két vonat indul Szombathely-Celldömölk-Tapolca és Keszthely között. Naponta egy és hétvégén további egy pár Kék Hullám InterCity közlekedik a Szombathely-Celldömölk-Tapolca-Balatonfüred és Budapest útvonalon.

Egész nyáron igénybe lehet venni a tavalyról ismert Balaton 24 és 72 napijegyeket, valamint azok idei kiterjesztését a Balaton 24/72 Duo napijegyeket, melyek korlátlan utazást nyújtanak az egész balatoni térségben. A kedvezmények sorában újdonság a MÁV-START Balaton Okosjegye – erről bővebben itt olvashat –, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében olcsóbb tarifát kínálnak. A Balatonra tartó vonatok menetrendje és a jegyárak miatt a MÁV weboldalát érdemes böngészni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek