Több ezer ablakba tett mécsessel ünneplik a fényt egy francia városban

Szerdán este, december 8-án elkezdődött Lyonban az a Fényfesztivál (Fête des Lumières), amelynek tradíciója ahhoz az 1643-ban vidéken tomboló pestisjárványhoz köthető, amikor a fertőzéstől rettegő város elöljárói Szűz Máriához imádkoztak védelemért, cserében pedig fogadalmat tettek arra, hogyha tényleg elkerüli őket a pestis, akkor minden évben gyertyagyújtással fejezik ki hálájukat a szentnek. A járvány akkor elkerülte a várost.

A városháza épülete és a Modern Művészetek Múzeuma fényfestménybe öltöztetveForrás: AFP/Philippe Desmazes

És bár tavaly már a koronavírus-járvány miatt maradt el az ünnepség, a korábbi években több millió ember érkezett a fesztiválra, hogy esténként lássák a több ezer ablakban meggyújtott mécsesek pislákolását és az épületek színes falait, amelyeket fényfestményekkel varázsolnak téli mesevilággá.

Idén 27 városi téren lesz majd ehhez hasonló látnivaló, és harmincnál is több, zenei aláfestéssel kísért irodalmi előadást lehet végigkövetni a házfalakra vetített mozgókép formájában.

A lyoni katedrális fénypompábanForrás: AFP/Philippe Desmazes

A rendezvényt szigorú egészségügyi intézkedések bevezetése mellett tartják, miután az elmúlt napokban ismét megemelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A látogatóknak maszkot kell viselniük szabadtéren is, és oltási igazolást kell felmutatniuk ahhoz, hogy zárt térbe léphessenek, emellett csak bizonyos helyeken ehetnek és ihatnak – írja cikkében az Euronews.

Ez is a Modern Művészetek Múzeuma, csak egy másik kompozícióból fotózvaForrás: AFP/Philippe Desmazes

A francia kormány a héten jelentette be, hogy tilos az éttermekben és a bárokban táncolni az alatt a négy hét alatt, amíg az éjszakai szórakozóhelyek nem nyithatnak ki. A rendelkezés december 10-től egészen január 6-ig lesz érvényben Franciaországban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek