900 ezer olajlámpa hirdette egyszerre a fény győzelmét Indiában

Minden év őszén hinduk milliói gyűlnek össze a fény ünneplésére, szerdán este azonban Indiában még egy világrekordot is sikerült felállítani az ünnep alkalmából. Díváli ünnepén ugyanis sok ezernyi olajlámpa és gyertya pislákolása szimbolizálja a fény győzelmét a sötétség felett, márpedig idén összesen 900 000 apró lángnyelv táncolt a Saryu szent folyó partján, Ayodhya városában.

Tavaly Indiában a koronavírus-járvány alatti korlátozások miatt elmaradt ez a közösségi ünnep, és bár a kormány idén is arra kérte az embereket, hogy kerüljék a nagy összejöveteleket, ennek ellenére már napokkal ezelőtt embertömegek nyüzsögtek a piacokon, vásároltak lelkesen virágokat, lámpásokat és gyertyákat – mindenki díváli ünnepére készült. 

Fényshow a Sarayu folyó partján, a hindu dívali ünnep előestéjénForrás: AFP/Sanjay Kanojia

Így történhetett, hogy szerdán az alkonyati órák idejére már több mint 900 ezer olajlámpa világított egyszerre 45 percen keresztül Ayodhya városában, amellyel a korábban felállított saját Guinness-rekordjukat is megdöntötték. Legutóbb ugyanis 606 569 olajlámpást gyújtottak meg az ünneplők dívali estéjén.

A Saryu folyó partján szerdán este ezek a lámpások ismét lenyűgöző látványt nyújtottak látogatók ezrei számára, miközben gyertyák gyúltak a templomokban és a lakóházak ablakaiban is, a folyó két partját pedig lézerfény-nyalábok és tűzijátékok villanásai világították meg.

Egymás után érkeznek az emberek a folyópartra, hogy gyertyát gyújtsanakForrás: AFP/Sanjay Kanojia

Mindeközben az emberek teljesen figyelmen kívül hagyták a járvánnyal kapcsolatos biztonsági előírásokat, köztük a kötelező távolságtartás szabályait – írja cikkében a Los Angeles Times utalva egyben arra, hogy bár az elmúlt hetekben csökkent Indiában a fertőzések és halálozások száma, és csütörtökre is csak alig több mint 12 ezer új koronavírus-fertőzöttet és 461 halálesetet regisztráltak az országban, az ünneplés még így is könnyelmű felelőtlenségnek tűnhet.

Mindehhez jön a több ezer tűzijáték és petárda, amelyek füstje napokig szennyezi a levegőt, és bár több indiai állam is betiltotta ezek használatát a tartósan rossz levegőminőség miatt, a helyiek jellemzően nem törődnek ezekkel a tiltásokkal. 

900 ezer lámpás, mécses és gyertya fénye hirdette az ünnepetForrás: AFP/Sanjay Kanojia

A fény, spiritualitás és jólét ünnepe

A díválit nemcsak Indiában, hanem Malajziában, Szingapúrban, Sri Lankán és minden olyan területen ünneplik, ahol nagyszámú hindu közösség él. Ez ugyanis a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, amelyet október végén, november elején tartanak attól függően, hogy melyik napra esik az első újhold. A fény ünnepén összejönnek a családok, sokan a barátaikkal együtt ünnepelnek, és gyakran megajándékozzák egymást apró tárgyakkal, melyekkel a jólétet, a gazdagságot kívánják a másiknak.

Azt mondják, a fény mindig legyőzi a sötétségetForrás: AFP/Sanjay Kanojia

Ezen az estén sokan az ablakba teszik ki meggyújtott lámpásaikat, hogy a gazdagságért és jólétért felelős Laksmi istennő könnyen megtalálja házukhoz az utat. Úgy tartják, hogy ilyenkor az istennő házról-házra jár, hogy megáldja a szépen kivilágított épületeket és a benne tartózkodókat.

Hitük szerint Laksmi istennő ezen a misztikus estén tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért kapnak ilyenkor a háziasszonyok egy olyan ajándékot, amit aztán később a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. 

A fény és a lelki gazdagság ünnepi fényei ezekForrás: AFP/Sanjay Kanojia

A dívaliról azonban úgy tartják, hogy nemcsak az anyagi jólét, hanem a spirituális fény és felemelkedés ünnepe is. Ezért ilyenkor az istennő Mahálaksmi formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, az embereket pedig a megvilágosodás, a lelki felemelkedés útjára tereli.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek