Hamarosan légitaxival kerülhetik el a dugót a Rómába érkezők

Egyre gyakrabban érkeznek hírek a különböző vállalatok légitaxi-fejlesztéseiről. Tavaly számoltunk be arról, hogy először szállt fel közönség előtt az Airbus CityAirbus néven is ismert új, eVTOL (a betűszó az „elektromos fel- és leszállás" szavakból ból keletkezett) gépe, és már két szlovák város között is teszteltek repülő autót. 

A Volocopter 2019-ben, StuttgartbanForrás: MARIJAN MURAT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a nagy reptereknek is számolniuk kell a légitaxikkal, legalábbis Olaszországban és Franciaországban igencsak komolyan terveznek a repülő autók lehetőségével. Róma, Velence és Bologna, valamint a francia Riviéra repülőterei összefogtak, hogy létrehozzanak egy vállalatot, amely a repülő taxik infrastruktúráját építi és kezeli – írja a reuters.com.

Az Urban Blue névre keresztelt cég egy német repülőtaxi-startuppal, a Volocopterrel működik együtt, mely a napokban mutatta be első akkumulátoros járművét a római Fiumicino repülőtéren. Az akkumulátoros repülőgépek bevezetésére a vertiportnak nevezett infrastruktúrát fogják használni. Az első ilyen a tervek szerint már 2024-ben megkezdheti a működését.

A légitaxik jellemzője, hogy függőlegesen szállnak le és fel, és sokkal gyorsabban eljuttatják az utasokat egyik helyről a másikra, mint a közúti autók. Egy autóval 45 perces utat mindössze 15 percet lehet megtenni a repülő taxival. Előnye még, hogy csendes, és nincs károsanyag-kibocsátása. Egy utazás kezdeti költsége körülbelül 150 euró (54 ezer forint) lesz, de az ár valószínűleg csökkenni fog, ahogy a szolgáltatás egyre inkább elterjed.

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének tanulmánya szerint az olasz főváros a harmadik legalkalmasabb város az úgynevezett városi légi mobilitás (UAM) fejlesztésére Európában. Mint Christian Bauer kereskedelmi igazgató elmondta, a 2011-ben alapított Volocopter azt reméli, hogy három éven belül megkapja az Ügynökségtől a kereskedelmi légi engedélyt, és megkezdheti a működését - írja a lap egy másik cikke. A Volcopter Szingapúrban egyébként már zöld utat kapott a gépek tesztelésére. A brit kormány eközben újgenerációs légikikötők megteremtésén dolgozik az elektromos repülő járművek számára, melyekbe a drónok is beletartoznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek