Olcsón Portóban, avagy hogyan spóroljunk lemondások nélkül egy portugál nyaraláson

Porto, a második legnagyobb város Portugáliában, nem tartozik a legdrágább európai helyek közé. De bárhol is legyünk a világban, ha felkészületlenül megyünk, könnyen többet költhetünk, mint szeretnénk. Érdemes ezért előre tervezni egy kicsit, végiggondolni, hogy mik a prioritásaink, mi az, ami megéri nekünk, és mi az, ami már nem. Jó, ha tudunk néhány, a turistaforgatagtól távol eső titkos helyről, amit csak a helyiek ismernek – a legjobb programok nem biztos, hogy pénzbe kerülnek. Az alábbi tippekből kiderül, hogyan lehet spórolni úgy, hogy közben nem kell lemondanunk a különleges élményekről.

1. Keressék fel a város legszebb kerámiacsempéit!

Portóban nem kell feltétlenül múzeumra költeni, hiszen a város színes kerámiacsempéi – a portugál kultúra emblematikus alkotásai – bőven nyújtanak izgalmas látnivalót; ráadásul az utcán eredeti helyükön, eredeti funkciójukban, és nem egy múzeum mesterséges környezetében nézhetjük meg. Ezekben a csempékben az az izgalmas, hogy mindenütt ott vannak: nemcsak az épületek homlokzatain, hanem a padokon, utcatáblákon és szökőkutakon is.

Vannak közöttük tipikus mediterrán színekben pompázó, bonyolult geometrikus mintákat és virágokat ábrázoló darabok, de a legmagasabb művészi színvonalúak kétségtelenül a fehér alapon kék figurális ábrázolások. Ezeket például a 20. századi São Bento vasútállomáson is megtaláljuk, ahol a portugál történelem jeleneteivel borították be a falakat. De láthatóak az Igreja do Carmo 18. századi barokk templom és a Capela das Almas kápolna külső falán is – ez utóbbinak egész felületét Alexandriai Szent Katalin és Assisi Szent Ferenc életének jelenetei díszítik. 

Capela das AlmasNelson Rocha/portugália/wikipedia

2. Vesszenek el a Ribeira negyed patinás falai között!

Portóban jó érzés csak úgy elveszni az utcák között – a legjobb talán a Ribeira negyed színes, patinás falakkal körülvett macskaköves utcáin. Itt található a város legjelentősebb egyházi épülete, a Sé do Porto gótikus katedrális. A hozzá kapcsolódó kolostor kerengőjében is találunk izgalmas kerámiacsempéket – a katedrális ingyenesen látogatható, de a kolostorba a belépő 3 euróba kerül. Ha erre járunk, mindenképp menjünk be az Igreja de Sao Francisco templomba, aminek belső falait a padlótól a mennyezetig szemet kápráztató aranyozott díszítés borítja.

Svetlana Gumerova/unsplash

3. Sétáljanak át az I. Lajos hídon kétszer!

Az I. Lajos portugál királyról elnevezett kétemeletes vashídon (Ponte de Dom Luis I.) alul és fölül is végig lehet sétálni. Az alsó szint közvetlenül a Ribeira negyedből indul, itt autósok is közlekedhetnek, míg a felső szint – ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra – csak a gyalogosok és a vonatok számára járható. A híd a 19. század második felében épült, nagyjából egy időben az igen hasonló kinézetű Ponte D. Maria vasúti híddal, amelyet a párizsi Eiffel-torony építőmérnöke, Gustave Eiffel tervezett.

I. Lajos hídjaDaniel Sessler/unsplash

4. Kóstoljanak portóit a folyóparton!

Portót senki sem szeretné úgy elhagyni, hogy nem kóstolta meg a portói bort. A legelegánsabb ezt valamelyik folyóparti borospincében megtenni, persze egyéni megítélés kérdése, hogy ez még belefér-e a büdzsénkbe. Mindenesetre érdemes tudni, hogy az édes desszertbort a Douro folyó felső folyásánál, Portótól mintegy 100 km-re termő szőlőből készítik, és Porto mellett, a folyó túlpartján lévő Vila Nova de Gaia nevű település pincéiben érlelik.

A portói oldalról nézve a folyóparton különböző márkák cégérei láthatók: Dows, Grahams, Taylors, Sandeman

A Sandeman pincéi Vila Nova de Gaia-banDiego Delso/wikipedia

5. Térjenek be egy varázslatos könyvesboltba!

Nem ingyenes program, de a Harry Potter-rajongók biztosan nem fogják sajnálni az 5 eurós belépőt a Livraria Lello könyvesboltba. A helyiek úgy vélik, hogy ez a könyvesbolt ihlette Roxfort könyvtárát J. K. Rowling regényében, aki a 90-es években Portóban dolgozott. Az 1906-ban készült, neogótikus homlokzatú, eklektikus és Art Noveau-stílusú enteriőrrel, karmazsinvörös, spirális lépcsővel ellátott könyvesboltnak valóban van egy kísérteties aurája. Ha úgy döntöttünk, hogy bemegyünk, a boltban le tudjuk vásárolni a jegyünket.

Livraria Lellowikipedia

6. Foglaljanak szállást konyhával, és készítsenek portugál specialitást!

Portóban már 8 euróért lehet szállást találni. De ha a spórolás mellett fontos az is, hogy színvonalas helyen aludjunk, akkor megfontolandó olyan Airbnb-szállást foglalni, ahol van konyha. A szupermarketekben és piacon vásárolt reggeli nagyságrendekkel olcsóbb, mint minden reggel beülni egy kávézóba. Vacsorára pedig a kísérletezőbb kedvűek egyszer-kétszer kipróbálhatnak valami különleges portugál specialitást is.

Foz do DuoroMister No/wikipedia

Ehhez hol máshol szerezhetnénk be a friss helyi alapanyagokat, mint Porto legnagyobb és legautentikusabb piacán, a Mercado do Bolhãon. A tőkehal (bacalhau) például tipikus portugál étel, amit a helyiek már a 16. század óta fogyasztanak, manapság hetente legalább egyszer. Számos elkészítési módja létezik, szinte az év minden napjára van egy recept. Ha nem rontjuk el, akkor igazán szép esti programot varázsolhatunk a vacsorából úgy, hogy a pénztárcánk sem bánja nagyon.

A hetekben utazna Portóba? Ezekre figyeljen!
Portugáliában az aktuális szabályok szerint szabadtéren is kötelező a maszk használata, a kötelező maszkviselést a zsúfolt köztereken szeptember elején tervezik feloldani. Az éttermek, kávézók és bárok létszámkorlátozás mellett hajnali 2 óráig tartanak nyitva, a kulturális intézmények 66%-os kapacitással működnek. Turistaként fontos, hogy mindenképp legyen a birtokunkban uniós digitális Covid-igazolvány vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, mert a szállásokon, csúcsidőben az éttermekben és az 1000 fő feletti rendezvényeken csak ezek bemutatásával vehetünk részt. Arról, hogy milyen teszteket fogadnak el az országban, itt tájékozódhat.

7. Piknikezzenek a tengerparton!

Spórolni az étkezésen másképpen is lehet, még úgy is, hogy közben az élvezetekről sem kell lemondanunk. Jó időben magától értetődő ötlet a piknik. Itt két fontos dologra kell figyelnünk, hogy a program emlékezetes legyen: a helyszínre és arra, hogy mi kerül a kosarunkba. Piknikezéshez ideális a Cordoaria-kert, ami a belvároshoz közel, de a turistaforgatagtól távol esik, éppen ezért járnak ide a helyiek is. Ugyancsak tökéletes helyszín a tengerpart, ami nincs túl messze a várostól. A kosarunkba pedig tehetünk bármit, amit megkívánunk a piacon, egy a fontos: olyan étel legyen, ami nincs otthon – így lesz igazán különleges az étkezés.

Cordoaria-kertJose Goncalves/wikipedia

Számos bár is megtalálható a folyóparton, ahol este megihatunk egy pohár bort. Ezek azonban köztudottan drágák, ezért a helyi diákok inkább a Virtudes-parkba járnak esténként, arra a titkos helyre, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A teraszos kert tökéletes választás, ha társasággal vagyunk, és jó hangulatban, naplementében fogyasztanánk el egy üveg bort.

8. Próbálják ki a Francesinhas-t, a tipikus portói kalóriabombát!

Egy tipikusan portói, nem túl drága étel a Francesinhas, amit mindenképp ki kell próbálnunk, ha már itt járunk! Ez nem egy elegáns étel: alapvetően egy szendvicsről van szó, három fajta (!) hússal töltve, amit olvasztott sajttal és egy paradicsomból és sörből készült szósszal öntenek le. Általában sültkrumplival tálalják, és van, ahol még egy tükörtojást is tesznek a tetejére, hogy véletlenül se maradjunk éhen. Szinte bárhol lehet ilyet kapni, az egyik legnépszerűbb étterem azonban a Café Santiago, ahol érdemes előre asztalt foglalni. A felszolgált szendvics ára 9 euró körül van, de olyan nagy, hogy akár ketten is jól tudnak lakni belőle.

Francesinhasjfcfar/Aveiro/Portugália/wikipedia

9. Keressék a Prato do Dia feliratot!

Ha étterembe mennének, akkor keressék a Prato do Dia feliratot, ami azt jelenti, hogy a nap étele. Ezeken a helyeken nagyjából 5 és 9 euróért egy komplett menüt szervíroznak. A Taberna Santo Antónióban, ami egy tradicionális ételeket felszolgáló tipikus portugál étterem, 7 euróért levest, salátát és főételt is kapunk. A legjobb olcsó éttermeket Porto művészeti negyedében, a Miguel Bombarda út közelében találjuk, a Pimenta Rosában például vannak hideg és meleg ételek is viszonylag olcsón. De ezen a környéken sorakoznak a kortárs galériák is.

Sé do Porto katedrálisSergei Gussev - Flickr/wikipedia

10. Jó, ha rugalmasak az indulás időpontjában!

Szerencsére Budapest és Porto között a Ryanair és a Wizzair is üzemeltet közvetlen járatot, így nem kell túl magas utazási költségekkel számolnunk. Persze kell egy kis trükközés, hogy megtaláljuk a valóban legolcsóbbat, de ha elég ügyesek vagyunk, pl. szeptember közepére tervezett utazásra már 20 ezer forintért is foglalhatunk retúrjegyet.

Jó, ha rugalmasak vagyunk az időpontokat illetően, mert ha belefér, hogy a tervezetthez képest pár nappal később induljunk, lehet, hogy fele annyit fizetünk majd a jegyért. Fontos az is, hogy ne csúcsidőben akarjunk utazni. Nyáron mindenki a tengerpartra megy, ezért a legjobb, ha inkább kora őszre vagy tavaszra időzítjük az utazást.

PortoNick Karvounis/unsplash

Az sem mindegy, hogy mikor foglalunk. Bár ezzel kapcsolatban sok bizonytalan információ kering a neten, a legfrissebb kutatások szerint kedvező viteldíjakkal 120 nappal az utazás előtt számolhatunk. Mindemellett érdemes beállítani egy árértesítést valamelyik járatkereső oldalon, hogy azonnal értesüljünk róla, ha változás történt az árban. Ezt például a Google Flightson az Ár nyomon követése gomb bekapcsolásával tehetjük meg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek