23 év után nyitottak újra egy legendás villamosvonalat Lisszabonban

Hosszabb kihagyás után újraindították a legedás 24E járatot a portugál fővárosban. Erre a környékre 23 éven át csak busszal vagy metróval lehetett eljutni.

2018. április 24-e az a nap, amikor a legendás 24E villamos – mely 1905 és 1995 között folyamatosan szolgálatot teljesített itt – ismét elindult az óváros (Bairro Alto) és Campolide között – írja a Lonely Planet News.

Az óvárosból az Amoreiras városrészbe, mely a főváros északi részén található, üzleti és bevásárlónegyed, 1995 óta nem lehetett villamossal eljutni. Most viszont olyan helyet tesz elérhetővé az újranyitott vonal, mely a legtöbb idelátogató turistának kimaradt az életéből. 

Lisszaboni villamosokForrás: Shutterstock

A legendás és instragramra kívánkozó 24E villamos a Praça Luís de Camões-ről indul, végállomása pedig a Campolide, via Rato. Az útvonalán kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik az Igreja & Museu São Roque barokk temploma, a Miradouro de São Pedro de Alcântara romantikus kilátópont, a nemrégiben felújított botanikuskert (Jardim Botânico), a gasztrománok kedvenc helye, a Príncipe Real, illetve a Fundação Arpàd Szenes–Vieira da Silva művészeti múzeum.

Lisszabon első villamosvonalát 1901-ben nyitották meg Cais do Sodré és Algés között, és 1930-ra már összesen 147 kilométer villamosított vonal működött. Jelenleg hat régi vonal működik, közte a sokat fényképezett 28E, mely elsősorban a történelmi városközpontban suhan, és a Praça da Figueira és Belém között működő ultramodern, légkondicionált 15E. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek