Három gyerekkel, egy kutyával és egy lakóautóval járja a világot ez a család

Míg sokan légkondis irodákban töltik le életük nagy részét, vannak, akik egészen más utat választanak maguknak. Egy öttagú, holland család például már négy éve járja a világot egy lakóautóval, miközben művészeti alkotásokat készítenek kalandos útjukon. Nomád életükkel a természettel együttélés lehetőségeit kutatják, de életmódjuk egyfajta művészi kifejezési forma is egyben. A család különleges életviteléről a Domusweb készített interjút az apával, Daan Zuijderwijkkel.

A holland Daan Zuijderwijk és felesége Maaike Vergouwe mindketten a bredai St. Joost Academy of Art and Design művészeti iskolában tanultak fotóművészet szakon. Évek óta folytatott nomád életmódjuk a fenntartható művészetük kiindulási alapja: három gyerekükkel és kutyájukkal együtt a civilizációtól távol eső, egyszerűbb életformára törekszenek, amelynek középpontjában a kreatív önkifejezés és a természettel való harmónia áll.

Főként ideiglenes fényinstallációkat készítenek, melyekkel a környezeti problémákra hívják fel a figyelmet, életmódjukat pedig igyekeznek úgy alakítani, hogy a környezeti lábnyomuk minél kisebb legyen.

Az egész sztori Hollandia vizein hajózással kezdődött

Az utazó életmód már 2001-ben megkezdődött – ekkor vásároltak egy 19. századi holland szállítóhajót, amit felújítottak, hogy lakhatóvá tegyék. Végül feltették maguknak a kérdést: miért ne indulhatnának útnak vele. Így utaztak a vizen több mint 15 évig, és ekkor tudatosodott bennük igazán, hogy mennyire szeretik ezt az életformát.

A művészettel is ekkoriban kezdtek foglalkozni a korábbi munkáik helyett, ez pedig még több szabadságot adott nekik. Művészetük alapja a táj lett, és miután Hollandiában elkészítették az első alkotás-sorozatot, meghívást kaptak Olaszországba, hogy részt vegyenek egy kutatási projektben.

Itt, az olasz Dolomitokban körvonalazódott a következő terv, hogy elhagyják a holland vizeket, és európai tájak felfedezésére indulnak. Ez legegyszerűbben egy lakóautóval tűnt megvalósíthatónak. A pár olyan lakókocsit szeretett volna, amely hasonló érzéseket kelt, mint a hajó, és ami elég nagy egy öttagú családnak. 2016-ben kezdték építeni az első, fából készült lakóautójukat, amivel néhány hónappal harmadik lányuk Izolde születése után, 2017-ben indultak el első útjukra. Gyermekeik miatt ez az utazás nemcsak az európai tájak kutatásáról és fényképezéséről szólt, hanem annak felfedezéséről is, hogyan képes egy fiatal család nomád életet élni.

A lakókocsis utazás a legkevésbé sem antiszociális utazási forma, egy-egy túra során rengeteg barátság szövődhetForrás: Oren Ravid/Shutterstock

A lakóautó

Guruló házukat 10 centiméter vastag gyapjúval szigetelték. A fűtést és a meleg vizet fatüzelésű kályhával oldják meg. Az autó tetején négy nagy napelem található, amelyek elegendő energiát biztosítanak a hűtőszekrényhez, a világításhoz, a számítógépekhez, az indukciós főzőlaphoz és az elektromos kerékpárokhoz, így amikor nem vezetnek, akkor sincs szükségük extra energiára.

Van egy vízszűrő-rendszerük, amely lehetővé teszi, hogy ivóvizet készítsenek egy tó vagy patak vizéből, illetve egy vegyszermentes, szeparált száraz WC is a berendezéshez tartozik. "A lényeg az, hogy az egész lak kicsi és egyszerű. Amikor egy rendszer egyszerű, akkor megbízható is egyben. A helyhiány például kevesebb cuccot eredményez" – magyarázza Daan az interjúban.

De hogy nevelik a gyerekeket?

Arra a kérdésre, hogyan gondoskodnak a gyerekek iskoláztatásáról, Daan először az ökológiai helyzetről beszélt, ami arra készteti őket, hogy újragondolják a természethez való viszonyukat. Erről szól a munkájuk, ezt kutatják utazó életükkel.

"Függetlenségünk és szabadságunk valóban felelősséggel jár gyermekeink iránt. Gondoskodnunk kell arról, hogy tanultak legyenek, legyen szociális életük, de mindenekelőtt arról, hogy jól érezzék magukat. Úgy gondolom, mindenkinek adott a lehetőség, hogy újragondolja az oktatási rendszert, és elsőbbséget adjon azoknak a dolgoknak, amelyeket a legjobbnak tart gyerekei számára. Sokat foglalkozunk a természet-központú neveléssel, hiszen úgy gondoljuk, hogy a természettel való erős kapcsolat elengedhetetlen életük jövőbeli kihívásaihoz".

"A jelenlegi életvitelünkben sokkal könnyebb a gyerekekre figyelni, és megadni nekik mindazt, amire szükségük lehet a fejlődéshez. Tisztában vagyunk azzal, hogy ennek a helyzetnek is lehetnek árnyoldalai, de a rendes iskolai rendszernek is vannak hátrányai. Ugyanakkor én nem látok, nem tapasztalok semmilyen promlémát. Amikor a gyerekeimre nézek, boldog, alkalmazkodó és társaságot kedvelő gyerekeket látok" – fogalmazott az apa.

Hogy mit tanulhatunk tőlük?

A művész házaspár legutóbbi munkája egy különleges, Mapping című könyv, amelynek az idő és a perspektíva a fő témája. Valójában ez egy fotógyűjtemény, amelyben lézertollal a tájra vetített vonalakról készült felvételek láthatók, és amelyek éjszakákon át készültek – ahogy ők fogalmaznak – szinte meditatív állapotban. A következő projektjük pedig a Looking for Inua című sorozat lesz, amelyben a pár arra keresi a választ, hogy a kulturális fejlődésünk hogyan alakította a természetről alkotott elképzeléseinket.

A Domusweb lap interjújában az apa, Daan Zuijderwijk arra kérdésre, hogy szerinte mi lehet a legnagyobb tanulsága az életmódjuknak, így válaszol:

Talán az, hogy nem csak egy helyes út létezik, sokféleképpen élhetjük az életünket. Ha rájövünk, hogy az aktuális nézőpontunk csak egy a sok közül, elkezdhetjük az alternatívák feltárását, mi is így teszünk."

Ne ragadjunk le a sablonoknál, ilyen is lehet egy lakóautó!Forrás: Poposky/Pixabay
A guruló nomád luxustól a kulipintyó mozgalomig

Korábban már többször is írtunk kerekeken guruló otthonokról itt a Travelón. A lakóautós vagy lakókocsis utazás nagyon izgalmas dolog, teljesen más életérzés, mint egy hátizsákos kirándulás vagy akár egy motoros túra. Valahol félúton mozog a nomád megoldások és a szállodai pihenés között. Fantasztikus szabadságérzetet ad, hogy a házunkkal bármikor odébb gurulhatunk, miközben a gyerek legnagyobb plüssmacijától kezdve a kedvenc kávésbögrénkig minden nálunk van.

Lehet ez egy hagyományos lakóautó, egy tiny house, amelyben kicsiben ugyan, de minden benne van, vagy akár egy kerekeken guruló komplett hotelszoba, amelyik házhoz jön, és bedokkol a szállodába. A kulipintyónak is nevezett, pár négyzetméteres életterületet adó mozgalom képviselőiről itt írtunk, míg a mozgó luxusapartmanokról ebben a cikkünkben tudhat meg több érdekességet, köztük azt is, hogy pontosan mi a különbség lakóautó és lakókocsi között.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek