Tíz tipp, amivel rengeteget spórolhat egy ázsiai utazásnál

Az olcsó ételekről, szállásokról és programokról híres Délkelet-Ázsia tökéletes úticél mindenkinek, aki alacsony költségvetéssel szeretne utazni. Vietnam, Kambodzsa, Laosz vagy Thaiföld – nem számít, merre tart, mindig meglepik majd a 300 forintos, nagy adag ételek és a csodás természeti látványosságok, amelyekért szinte sehol nem kell fizetni. Viszont olykor a szállás, az egyik helyről a másikra tartó utazás, és a szuvenír vásárlásának költségei összeadódhatnak, így a végére többet fizethet a vártnál. Délkelet-Ázsiáról szóló cikksorozatunk következő részében azonban most mindenen segít spórolni a világ ezen szegletét többször is bejáró szerzőnk.

1. Utazzunk éjszaka hajóval, vonattal, busszal!

Ijesztőnek, de legalábbis kényelmetlen megoldásnak tűnhet végigutazni egy egész éjszakát, mégis megéri, mert nemcsak remek spórolási megoldás, de sokszor igazi élmény. A hosszú távolságok egy-egy régió vagy ország között könnyebben viselhetők, ha az ember alszik közben. A jó alvás pedig garantált, hiszen a legtöbb éjszakai járművön külön ágyak és légkondicionáló is van. A thaiföldi éjszakai vonat mondjuk Bangkokból Surat Thani-ba abszolút kényelmes megoldást nyújt.

Egy szigetre tartó hajóút már kicsit kényelmetlenebb, de hatalmas élmény, ahogy a hullámok altatják el az embert. Viszont készüljünk rá, lehet, hogy osztoznunk kell valakivel az alvóhelyen: például ha a kambodzsai Siem Reap-ből utazunk az ország déli részeire éjszakai busszal, és egy idegennek pont mellénk szóló jegye van.

2. Együnk helyi, utcai árusoknál!

Nagyon sok utazó automatikusan elkerüli az utcai árusokat, vagy maximum próbaként esznek náluk, mert félnek a gyomorrontástól vagy ételmérgezéstől. Az igazság azonban az, hogy sokszor a legfrissebb és legolcsóbb ételek találhatók az utcán. Az árusok minden reggel frissen vásárolják az alapanyagokat a helyi piacokon. Ha mégsem bíznánk saját megérzéseinkben, akkor válasszuk azokat a standokat, ahova a helyiek is sorba állnak – így nem tévedhetünk.

Úszó piac BangkokbanForrás: Dean Moriarty / Pixabay

3. Igyunk helyi alkoholt!

Az italokból is a helyit válasszuk, ha spórolni akarunk. Minden országnak van saját söre, ebből a szempontból az egyik legizgalmasabb Vietnám. Az utcák minden nap 5 óra körül megtelnek kis piros műanyag székekkel és asztalokkal, amiket hamar ellepnek a helyiek és a turisták. Ez pedig csak egy dolgot jelenthet: Bia Hoi idő van! Ezt a helyi sört centekért lehet venni Hanoi utcáin, így mindenki egymás után rendeli a köröket, miközben az utcák is érezhetően megtelnek élettel.

4. Alkudozzunk!

Ne legyünk szégyenlősek, ha alkudozásról van szó! A helyi piacokon szinte kötelező, számítanak is rá, hogy legalább kis engedményt kérünk majd. Ha pedig nem akarnak engedni az árusok, akkor csak tegyünk úgy, mintha elsétálnánk. Ez aztán garantáltan rábírja majd őket arra, hogy utánunk szólva reálisabb áron adják portékájukat.

5. Kerüljük a szervezett utakat!

Amikor csak lehetséges, szervezzük magunknak az utat a különböző látványosságokhoz. A legtöbb városban a helyi buszok nagyon olcsón elvisznek bárhová, de akár bérelhetünk is egy robogót vagy biciklit, amivel még többet is láthatunk útközben. Például ha Kambodzsában az Angkor Wat templomot szeretnénk látni, induljunk hajnalban, így a napfelkeltét teljesen ingyen nézhetjük meg a világ egyik legkülönlegesebb helyén.

Angkor Wat templomaForrás: Sharon Ang / Pixabay

6. Vegyünk igénybe az alternatív utazási formákat!

Felejtsük el a taxikat! Szinte mindenhol találunk jóval olcsóbb alternatívákat, például a Grabet Thaiföldön és Balin, vagy a PassAppot Kambodzsában. Ezeknél választhatunk autót, de felugorhatunk a sofőr mögé egy motorra is – utóbbi a legolcsóbb és legkalandosabb verzió. Azt fontos tudni, hogy néhol, például Balin nehezebb a dolgunk, hiszen a taxi maffia kisebb háborút folytat a Grabbel, így bizonyos helyeken csak taxit tudunk hívni.

De itt is lehetünk okosnak, hiszen a Grab-sofőrrel végig tudunk kommunikálni arról, merre járunk az egyébként drágábban fuvarozó taxival. Ha ugyanis ő azt látja az appon keresztül, hogy már olyan környékre értünk, ahol felvehet minket, akkor szól, mi megállítjuk a taxit, és átszállunk a Grabbe. Ha valahol mégiscsak a taxi az egyetlen lehetőség, mindenképp egyezzünk meg az árban előre!

7. Vigyázzunk a csalókkal!

Ha mégis úgy döntünk, hogy szervezett túrára megyünk, akkor tanácsos a hotel, hostel, resort recepcióján intézni ezeket. Az utcai bódék kínálatánál már körültekintőbbnek kell lennünk, és mindenképp hasonlítsuk össze a különböző standok ajánlatait. Ugyanakkor kerülni kell a hozzánk random oda sétáló embereket, akik helyiként "sokkal jobban tudják, hova érdemes menni".

Forrás: Andy Bay / Pixabay

Thaiföldön például könnyen megtörténhet, hogy egy népszerű templom látogatása során odajön hozzánk valaki, aki elefánt fürdetős programot ajánl. Rengeteg bejelentés érkezik naponta arról, hogy amikor ezekre a programokra elmennek a turisták, ott szembesülnek vele, hogy egy darab, láncra kikötött elefántról van szó, akivel nemhogy nem lehet interakcióba kerülni, de még látni is szörnyű, ahogy tartva van.

8. Használjuk a helyi weboldalakat!

Ha egyik országból a másikba, vagy akár az adott ország határain belül városból városba utaznánk, érdemes felkeresni a 12Go.asia oldalt, ami a számunkra legelőnyösebb lehetőségeket gyűjti össze, akár szárazföldön, akár vízen vagy levegőben utaznánk. Részletesen megmutatja a járművek csatlakozásait is, illetve árkategóriánként is lebontja az opciókat. Szállás tekintetében Délkelet-Ázsiában a Booking.com kistestvére, az Agoda a célszerű választás, ahol sokszor ugyanazokat a szállásokat olcsóbban hirdetik és állandó akcióik vannak.

ThaiföldForrás: Engin Akyurt / Pixabay

9. Pénzváltás

Sokan szeretik letudni a pénzváltás mizériáját már leszállás után a reptéren. Pedig jobb, ha csak akkor váltunk ott pénzt, ha azonnal kell például a kocsira, ami a hostelbe visz. A nagyobb mennyiséget inkább bent a városban, helyi pénzváltóknál váltsuk. Persze, itt is hasonlítsuk össze a kínálatot! Szintén fontos dolog, hogy utazásunk végén szabaduljunk meg az adott ország pénznemétől még az országon belül. A laoszi kip-et például nagyon nehéz országon kívül váltani, így legkésőbb a határon szabaduljunk meg tőle.

10. Önkénteskedjünk!

A legolcsóbb, sőt, ingyenes utazási forma pedig az, ha a szállásért és ételért cserébe munkát vállalunk a helyieknél. Ez rengeteg kalandot ígér, kipróbálhatjuk magunkat számos szakmában, hosszabb időt tölthetünk egy helyen, és igazán bele láthatunk a helyiek életébe. És ugye, az egész tartózkodásunk alatt egy fillért sem kell költenünk.

Cikkünk szerzője: Kovács Barbara.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek