5 tipp: így tehet a környezetért utazás közben

Ne vegyen tömegszuvenírt, autóbérlés helyett szálljon vonatra, és válasszon zöld szálláshelyet - máris tett valamit a környezetért. Öt tipp környezetbarát turistáknak a Föld napján.

Utazni a legszuperebb dolog a világon, de a sok helyváltoztatás és a tömegturizmus terjedése finoman szólva sem tesz jót a Földnek. Mit tehet az, aki szeretne kevesebb kárt tenni útközben? A Wanderlust and lipstick online utazási magazin tippjei közül bemutatunk öt kevésbé magától értetődőt. 

A polinéz Rarotonga sziget védett esőerdeiben sem véletlen, hogy csak vezetett gyalogtúrákon lehet részt venni Galéria: 5 tipp: így tehet a környezetért utazás közbenFotó: Sergi Reboredo / Northfoto

Hiszen többségünk nyilván tudja, miért jó, ha mellőzzük a műanyag szatyrok használatát, bármerre is járunk a nagyvilágban. Az viszont már nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, hogy azzal is tehetünk a környezetért, ha nem térünk le a kijelölt túraútvonalról, vagy ha mérlegeljük, hol veszünk szuvenírt hazaindulás előtt.

Ragaszkodjon a helyi termékekhez!

A legérdekesebb szuvenírt utazás közben nagy valószínűséggel nem a leghíresebb látnivalók ajándékboltjaiban, és nem is a legfelkapottabb sétálóutca mentén található, műanyag bizbaszokat kínáló turistalehúzó üzletekben fogjuk megtalálni. Sokkal inkább a helyi kézművesek és dizájnerek kis boltjaiban, amelyekre a Tripadvisornak, Spotted by Localsnak és társaiknak köszönhetően már egyáltalán nem olyan bonyolult rátalálni. Ha náluk vásárolunk, a helyi gazdaságot és kézműves hagyományokat támogatjuk. Ráadásul azzal, hogy a tömegével és nagy valószínűséggel Kínában gyártott egyen-szuveníreket a polcon hagyjuk, a környezetet is védjük.

Használja a tömegközlekedést, vagy gyalogoljon!

Külföldön autót vagy robogót bérelni egyrészt az ismeretlen utak, másrészt a ránk leselkedő átverések miatt is frusztráló lehet. Ráadásul még környezetszennyező is. Ha tehetjük, érdemes inkább a tömegközlekedésre szavazni. Nemcsak olcsóbb, de így a helyiek mindennapjait is jobban megismerhetjük. (Ha kíváncsi azokra a villamos-, hajó- és buszútvonalakra a világ legnépszerűbb városaiban, ahol egyetlen vonaljegy áráért letudhatja a leghíresebb látnivalókat, akkor kattintson ide korábbi cikkünkért.)

Környezetbarát tömegközlekedés és Lisszabon városának felfedezése a legendás 28-as villamossal Galéria: 5 tipp: így tehet a környezetért utazás közbenFotó: Wikimedia Commons

Persze a leginkább környezetbarát megoldás az, ha a nyaralás alatt lassabb tempóra kapcsolunk, és a két lábunkon járjuk be a vidéket. A nagyobb távolságokat pedig mondjuk két keréken gyűrjük le. Próbálják ki, így egészen más, sokkal inkább természet- és emberközelibb élmény az utazás.

Kirándul? Maradjon a kijelölt útvonalon!

Oké, meggyőztük, gyalog megy. Ebben az esetben is van egy dolog, amire érdemes odafigyelnie egy környezetbarát turistának. Kirándulás közben igyekezzünk a turistaútvonalakon vagy a helyiek által korábban kijárt ösvényeken haladni, és nem mindenen keresztül gyalogolva lerövidíteni az adott útvonalat – hívja fel a figyelmet a Wanderlust and lipstick cikke.

Nyilván nem okozunk környezeti katasztrófát egy ilyen kirándulással, de a lábnyomainkat sok ezer további lábnyom követheti. Így pedig már jelentős környezetromboláshoz járultunk hozzá akaratunkon kívül.

Válasszon környezetbarát szálláshelyet!

Ha teheti, válasszon zöld szálláshelyet. Csak pár kattintás, és már tudjuk is, mennyire fontos az adott hotelnek a környezet. A Wanderlust and lipstick az Ecobusinesslinks.com-ot ajánlja, amelyen főként dél- és észak-amerikai, kanadai és ausztrál szálláshelyek szerepelnek, de találni jónéhány európai és ázsiai hotelt, kempinget is. Magyarországon például a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiírt Zöld szálloda pályázatának eredményei alapján lehet tájékozódni a kérdésben.

A bambuszból épült Bambu Indah hotelben még zuhanyozni is a nap alatt lehet Galéria: 5 tipp: így tehet a környezetért utazás közbenFotó: Hotelscombined

Ha valakit az tartana vissza a környezetbarát szálláshelyektől, hogy a szókapcsolat hallatán csupa hippi hely jelenik meg a lelki szemei előtt, megnyugtathatjuk: már luxus kategóriában is nagy választék van a zöld hotelekből. Ezekről itt írtunk bővebben.

Segítsen!

Csökkentse a turistaként okozott kárt azzal, hogy segít az ott élő embereknek. Például önkénteskedjen ökofarmokon – a World Wide Opportunities on Organic Farms nevű honlapon könnyedén megtalálhatja a legszimpatikusabb helyet. Így csökkentheti az úti költségeit is: az önkéntes munkáért ugyanis ingyen szállás és ellátás jár. Aki azonban a földművelés helyett inkább szociális területen segítene, és még nem múlt el harminc, az jelentkezhet az Európai Önkéntes Szolgálat projektjeire is. Az önkénteskedésről és az ingyenes utazásról hamarosan bővebben is olvashatnak majd a Travelón, érdemes követni minket!

Ha pedig munka helyett inkább tárgyakkal segítene, érdemes megismerkednie a Stuff Your Rucksack nevű kezdeményezéssel. A honlapon a világ minden tájáról származó iskolák és civil szervezetek írják meg, hogy éppen mire van szükségük. Aki feléjük utazik, az vihet nekik ruhát, könyveket, írószereket, vagy bármit, amiben jelenleg hiányt szenvednek.

Málta zöld szentélyei

Nem egyszerű menedéket találni a tűző mediterrán napsütés elől egy olyan országban, amelyet a búvárok és napozásért rajongók Mekkájaként emlegetnek, ám a máltai szigetek rejtenek egy buja, csodálatos titkot. A festői mészkövek közé csodálatos köz- és magánkertek ékelődnek. A legrégebbieket még a Johanniták virágkorában hozták létre. Tudjon meg többet Málta rejtett kincseiről! (X)

A képekre kattintva galéria nyílik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek