A világ legszebb utcái között egy magyar is megtalálható

Mitől elbűvölő egy utca? Néhányuk lenyűgöző természeti adottságairól nevezetes, mások a páratlan építészetük, a hangulatos, virágos díszítéseik vagy éppen apró üzleteik miatt csábítják oda a látogatókat. A Condé Nast Traveler luxus és életmód utazási magazin arra vállalkozott, hogy összegyűjtse a világ legszebb utcáit, melyekből egy 71-es listát alakított ki. Az első 15 helyezett között, melyeket meg is mutatunk nektek, egy magyar utca is megtalálható!

Colmar, Franciaország

Hangulatos csatornák, macskaköves utcák, mesebeli fagerendás házak, virágdíszek és színes cégérek – ezekkel mind találkozhatunk Franciaország német és svájci határához közeli részén, főként az óvárosban melynek legnagyobb vonzerejét különleges és mesebeli hangulatának köszönheti.

Colmar csatornapartjai a színes házikókkal, melyek tavasszal és nyáron még virágdíszítést is kapnakForrás: canadastock/Facebook

A La Petite Venice nevű városrész, amit „Kis Velence" néven emlegetnek, nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. Csatornahálózatát ki is használják a csónakosok: hozzák-viszik rajta a romantikus kirándulásra vágyó turistákat. Ha az óváros hangulata lenyűgözött, a város ezen részétől nem jutottok majd szóhoz! 

Setenil de las Bodegas, Spanyolország

Dél-Spanyolországban, közvetlenül Sevilla és Málaga között található Setenil de las Bodegas egy nagyjából 3000 lakosú kisváros.

Szikla fedte fehér házakkal tarkított utca Setenil de las BodegasbanForrás: robertharding via AFP/Luis Pina/Luis Pina

A fehérre meszelt házak gyönyörűek, de nem ettől olyan különleges ez a város, hanem attól, hogy a házakat közvetlenül a régiót körülvevő sziklákba épültették. Az eredmény: gyönyörű sziklaképződmények lógnak az utcákon, árnyékot és lenyűgöző kilátást biztosítva.

Agueda, Portugália

Agueda Umbrella Sky projektje 2011-ben indult a portugál város éves Agitagueda Művészeti Fesztiváljának részeként.

Az ernyők nem csak jól mutatnak, de árnyékot is adnak a nagy melegbenForrás: joaolitoprint0 / Pixabay

Minden nyáron, amikor a hőmérséklet emelkedik, Águeda szűk utcáinak egy részét színes esernyők előtetői díszítik, amelyek árnyékot adnak a gyalogosoknak.

Brooklyn, New York

Azok számára, akik átsétálnak a macskaköves utcán Brooklyn Dumbo negyedében, a Manhattan Bridge hirtelen látványa csodálatos meglepetés lehet. A Washington és a Water Street találkozásánál a helyiek és a turisták egyaránt megcsodálhatják a Manhattant és Brooklynt összekötő leghosszabb híd fenséges szépségét.

A Manhattan Bridge éjjel is csodálatosan fest a kivilágításnak köszönhetőenForrás: Shutterstock/Catalina Andreita

Természetesen a látványt még drámaibbá teszik a Washington Street két oldalán elhelyezkedő szimmetrikus épületek, amelyek az egyik legjobb fotópontot biztosítják a városrészben.

Recife, Brazília

Recife Brazília legkeletibb nagyvárosa, a gyönyörű Rua do Bom Jesus pedig a város egyik legkeletibb részét foglalja el. A magas pálmafákkal szegélyezett színes utca tele van történelemmel, mely a 15. századig nyúlik vissza.

Recife egyik hangulatos utcája, ahol mintha visszacsöppenénk az időbenForrás: Flickr.com

Ebben az utcában épült meg az első amerikai zsinagóga, a Kahal Zur Israel zsinagóga, melyet ma is megtekinthetik a látogatók.

Párizs, Franciaország

A századfordulón a párizsi Montmartre a világ legnagyobb kulturális neveinek otthona volt. Pierre-Auguste Renoir, Pablo Picasso és Amedeo Modigliani az egykori bohém negyed számos híres lakója közé tartozott.

A macskaköves utcákkal tarkított párizsi Montmartre negyedForrás: hemis.fr via AFP/Gardel Bertrand

Ma, míg a Montmartre még mindig a művészközösség hangulatát éli, elegáns üzletek költöztek be, így ez Párizs egyik legbájosabb környéke lett. Különösen a Rue de l'Abreuvoir és a Rue des Saules kötelező úti cél. A színes épületek és a borostyánnal borított falak minden fotós álma, és közvetlenül a monumentális Sacré-Cœur mögött találhatók.

Mykonos, Görögország

A sziget minden utcája hasonló stílusú: szemet gyönyörködtető, fehérre meszelt üzletek és otthonok sokasága, melyeket leginkább kék korlátok, redőnyök és ajtók díszítenek, néhol üde színfoltként vörös, zöld vagy sárga színekkel gazdagítva a látványt.

Míkonosz utcáinak ragyogó színeiForrás: Shutterstock/Ecstk22

Kevesebb jobb dolog történhet itt velünk annál, mint, hogy eltévedünk! A sziget bizonyos részein, ahogy a gyalogosok bekanyarodnak egy-egy utcára, páratlan kilátást fogadja őket a sötétkék tengerre.

Pretoria, Dél-Afrika

Ha Dél-Afrikába szeretnétek utazni, szeptember végétől novemberig érdemes időzíteni a látogatást. Ekkor virágoznak a lenyűgözően gyönyörű zsakarandafák Dél-Afrikában.

A zsakarandafák virágzáskor mesés hangulatot kölcsönöznek a városnakForrás: Hein Waschefort/Hein Waschefort/Wikipedia

A lila ágak lelógnak az utcákon, és emlékezetesnek ígérkezik minden autóút vagy séta Pretoriában (ahol Johannesburg mellett minden sarokban nőnek a fák). Érdekes tény: A zsakaranda valójában Brazíliában őshonos, az elsőt Dél-Afrikában ültették el a 19. század végén.

Quebec, Kanada

Quebec erős valóban Kanada legszebb helye, az olyan utcák miatt, mint a Rue du Petit Champlain, nehéz ezzel nem egyet érteni.

A Petit Champlain-on minden évszakban jó élmény végig sétálni, de talán adventkor a legszebbForrás: © Orkhan Turki/Orkhan Turki / Flickr.com

 A hangulatos, európai ihletésű utcát egyedi butikok és bisztrók szegélyezik. Ez a tökéletes látvány az év bármely időszakában elbűvöl.

Csengtu, Kína

A kínai Csengtu városában található Jinli utca egész évben gyönyörű. A Csing-dinasztia stílusában épült faházak és üzletek, a vörös lámpásokkal és a hagyományos piros lampionjaival teli utca a város legnagyobb turisztikai látványosságának számít.

Jinli utca, melyen élmény végig haladniForrás: testing/Shutterstock

Az utca kb. 550 méter hosszú, a Márvány-templom is itt található. A Jinli utca történelme 1800 évvel ezelőttre nyúlik vissza, így Szecsuán tartomány egyik legrégebbi bevásárlóutcájának számít, ahol számos bár, vendéglő, teaház, üzlet, szálloda és ajándékbolt található.

San Miguel De Allende, Mexikó

A történelmi és színes Aldama Street San Miguel De Allende-ben minden olyan utazó számára kötelező látnivaló, aki ebbe a városba látogat.

San Miguel de Allende egyik kis hangulatos utcájaForrás: Photononstop via AFP/Brigitte Merle/Photononstop/Brigitte Merle

A Mexikóvárostól nagyjából 275 km-re északra fekvő San Miguel De Allende-t a Travel + Leisure a "2013-as világ legjobb városának" választotta.

Ami minket dicsér: Budapest, Magyarország

Egy kőhajításnyira a széles Dunától, fekszik Budapest gyönyörűsége, a Zrínyi utca.

Még egy őszi, esős napon is hozza szépségét, hangulatát a Bazilikához vezető utcaForrás: Shutterstock/Merih Salmaz

Ebből a sétálóutcából nyílik a legszebb kilátás Magyarország híres Szent István-bazilikájára.

Teherán, Irán

A Teherántól északra fekvő fenséges Alborz-hegységet a lakóépületek sora és a híres Tohid-alagút teszi egyedivé. A Milad-torony látványával még inkább hozzátesz.

A teheráni Milad torony hátterében a hóval borított heggyelForrás: AFP/Atta Kenare

A közel 435 méter magas torony a világ hatodik legmagasabb tornya és egyben a legmagasabb építmény Iránban.

Bruges, Belgium

Az "Észak Velencéjének" is titulált város varázsának nagy része a macskaköves utcákból, valamint a csatornákban tükröződő középkori épületekből árad.

Bruges minden évszakban és napszakban ad valami pluszt az oda látogató turistáknakForrás: Catarina Belova/Shutterstock

Ha ott jártok, a csokiboltokat és hangulatos éttermeket is keressétek fel, és egy forró csokit is kortyoljatok el!  

Burano, Olaszország

Velence partjainál, a velencei lagúna vizében egy sor kis sziget található, a hol csatornák futnak az utcákon. És Velencén kívül talán sehol sem szebbek ezek az utcák, mint Buranóban. Mégsem a csatornák teszik ezt ilyen célponttá, hanem a sokszínű apró épületek.

Burano színes kis házaival és híres csipkéivel, amelyeket a kis sziget idős asszonyai készítenekForrás: NurPhoto via AFP/Riccardo Fabi/NurPhoto/Riccardo Fabi

Ezeknek a házaknak látványa a képeken úgy tűnik, mintha photoshoppal színezték volna át falait. Pedig ott sétálva teljes valójában, elemi erővel égnek a színek a retinánkba, ami annak is köszönhető, hogy a házakat kétévente újra festik. Mégpedig minden házat más színűre, és aki éppen festésbe óhajt kezdeni, először a helyi önkormányzatnál kell jóváhagyást kérnie.

(Forrás: cntraveler. com)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek