Süllyedésnek indult New York a felhőkarcolók súlya miatt

Egy új, New York geológiáját modellező tanulmány szerint a város süllyedésnek indult felhőkarcolói és más nagyméretű épületei miatt – olvasható a Science Alert oldalán. 

Manhattan, New YorkForrás: wiggijo/Pixabay

Az eredményeket a műholdas adatokkal vetették össze, ami azt mutatta, hogy New York évente 1-2 milliméterrel süllyed az égbe nyúló épületek súlya miatt. A folyamat a város egyes részein gyorsabb, máshol lassabb. A kutatók elmondták, hogy a megnövekedett urbanizáció, beleértve a talajvíz elvezetését és szivattyúzását is, csak tovább fokozhatja a város süllyedésének a problémáját. New York a jövőbeli árvizeknek való kitettség tekintetében a harmadik helyen áll. Manhattan nagy része mindössze 1-2 méterrel a jelenlegi tengerszint felett fekszik. A 2012-es (Sandy) és 2021-es (Ida) hurrikánok is megmutatták, milyen gyorsan elöntheti a víz a várost.

A deformáció gondot okozhat az alacsonyan fekvő városnak, ahol több mint 8 millió ember él. Az eredményeknek további erőfeszítéseket kellene ösztönöznie a növekvő árvízkockázat és az emelkedő tengerszint elleni védekezési stratégiák kidolgozására – tették hozzá a szakértők.

A tanulmány célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy minden további, tengerparti, folyóparti vagy tóparti környezetben épített magasépület hozzájárulhat a jövőbeli árvízveszélyhez.

Süllyedés a világ számos más országát is érinti. Indonézia fővárosa, Jakarta területének negyede 2050-re víz alá kerülhet, és a város egyes részei évente csaknem 11 centimétert süllyedhetnek a talajvíz kitermelése miatt. Jelenleg több mint 30 millió jakartai lakos számol a város áthelyezésének kilátásba helyezésével, vagy a klímavédelmi intézkedések megduplázásával, például az elektromos buszokra való áttéréssel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek