Városok, ahol a színes esernyők kupolaként hajlanak az utcákra

Az esernyő sokrétű használati tárgy: megvéd a zivatartól, elárnyékolja a napot, nem engedi, hogy a turisták elveszítsék az idegenvezetőt; de lehet sétapálca, esetleg önvédelmi fegyver is. Az utóbbi években azonban még eggyel bővült a funkciók listája: utcákat díszítő dekorációs elemként kezdték használni. Elsőre furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, mennyire magától értetődő az ötlet. 

Az esernyő szabályos sokszög formája önmagában is esztétikus, izgalmas árnyékot vetít a betonra, ráadásul az eszköz szebbnél szebb színekben kapható. Több száz színes esernyő egymás mellé helyezve alulról, a homorú oldalak felől éppolyan szép geometrikus mintákat rajzol az égre, mint amilyen izgalmas az egymás mellett sorakozó esernyők látványa felülről, az épületekből nézve.

Agueda, színes esernyőkForrás: joaolitoprint0 / Pixabay

A napsugarak és az eső ellen védő ernyőket már az ókorban is használták, a mai összecsukható esernyők pedig 1926 óta léteznek, de egy évtizeddel ezelőttig senkinek sem jutott eszébe, hogy utcákat díszítsen velük. Ez a mánia a Portótól délre fekvő kisvárosban, Aguedában kezdődött, ahol 2012-ben a hagyományos, éves Ágitagueda Művészeti Fesztivál keretében Patricia Cunha művész és egy helyi kreatív ügynökség színes esernyőkkel aggatta tele az utcák felett futó kábeleket.

Az Umbrella Sky Project (Esernyős Ég Projekt) annyira népszerűvé vált, hogy azóta rengeteg városban készítették el a mását, köztük Párizsban, Lisszabonban, Madridban, sőt, Szentendrén is. Az ernyőket több helyen már le sem veszik, és a város állandó díszítőelemeivé váltak. Máshol csak nyaranta szerelik fel, és még ma is újabb és újabb időszakos installációk bukkannak fel szerte a világon.

Az alkotó design ügynökség, az Impactplan Art Productions honlapja szerint az installációt a pop art és Marry Poppins inspirálta, mottója pedig: "Színessé tenni az életet, színt hozni a városok szürkeségébe, és mosolyt csalni az emberek arcára." Az esernyők amellett, hogy olcsón és kreatív módon hoznak vidámságot a mindennapokba, hűtik is az utcákat a kánikulában: árnyékolják az éttermek és bárok teraszát, és szabadtéri edzésekhez nyújtanak közösségi tereket.

A Impactplan (korábban Sextaferia) 2004-ben alakult meg Aguedában. A gerilla-, azaz nem konvencionális megoldásokat alkalmazó marketinggel foglalkozó cég missziója szerint demokratizálni szeretnék a hozzáférést a művészethez. És ez elég jól is sikerül neki: a projekt nem túlintellektualizált, mint sok kortárs művészeti alkotás; a színes ernyőket mindenki szereti, és múzeumi belépőt sem kell fizetni, hogy élvezhessük a látványt. Népszerűségét bizonyítja az interneten megjelent ezernyi fotó a különböző blogokon vagy az Instagramon. Az esernyők annyira boldoggá teszik az embereket, hogy a cég már esernyős tornacipőt, füzetet és más termékeket is értékesít.

Az esernyőkről készült fotók önmagukban is szépek, és élményt nyújtanak. A fényképekben bármikor lehet gyönyörködni, és reméljük, hamarosan a valóságban is hűsölhetünk az ernyők alatt. Addig is, a világ legszebb és legizgalmasabb installációit gyűjtöttük össze, amelyek fotókon vagy videókon keresztül most mind meg is mutatunk önöknek. 

Agueda

A 2012-es sikerek óta az év legforróbb hónapjaiban számos szűk utca kapott színes esernyős kupolát. Az Umbrella Sky Project sorozatban az aguedai tűnik a legambíciózusabbnak, sokan kizárólag ezért keresik fel a várost. Júliusban, augusztusban és szeptemberben az óváros több utcája is színes esernyőhalmazba borul, sőt, néhány környékbeli utca is, télen pedig karácsonyi fényekkel díszítik az ernyőket.

Párizs

A tavalyi színes esernyőket követően a párizsi 25. rue Royale alatt lévő Village Royal idén május 3-ig a pink különböző árnyalataiban díszeleg. A rózsaszínt, mint a boldogság és az optimizmus színét egy Audrey Hepburntől származó idézet inspirálta: "A rózsaszínben hiszek. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban."

Antalya

Törökország kedvenc üdülőhelyén, a török riviérán lévő Antalya városában, a Kaleici nevű óvárosi negyedben is találunk esernyős utcát, olyan látványosságok mellett, mint az i.sz. 130-ban Hadrianus császár tiszteletére emelt boltíves átjáró, vagy a 8. századi Yivli minaret mecset.

London

Természetesen az angol főváros sem lenne az igazi a maga esernyős utcája nélkül. A londoni verziót a Southwark negyedben, a város legismertebb, nemzetközi ételeket áruló piaca, a Borough Market mellett találjuk. A Vinopolis Piazza kicsi, romantikus sikátora fölé aggatott ernyők borkereskedők, éttermek és bárok szabadtéri teraszának nyújtanak vidám kupolát.

Dubaj

Dubajban a világ legnagyobb bevásárló központjának mennyezetét díszítették ernyőkkel. Ezek a portugál ügynökség installációitól eltérően azért izgalmasak, mert nem csak színeikben, hanem mintáikban is különbözőek.

Párizs

Csak a változatosság kedvéért tettük ide az Umbrella Sky Project egyik variánsát, ami tavaly nyáron még látható volt a párizsi Bercy Village-ben. A Bubble Sky (Buborék ég) projektben esernyők helyett színes léggömbök dobják fel a régi, egzotikus pincészetek napos terasztát izgalmas színes árnyék-pöttyeikkel.

Laon

Fantasztikus, hogy mennyi lehetőség van ebben az egyszerű ötletben! A franciaországi Laonban picit variáltak az esernyőkön, ami egészen más hatást eredményezett, mint a többi installáció. A megszokott egyszínű helyett virágszirmokkal díszített, átlátszó ernyőket tettek ki, és az utca máris egy gigantikus virágokkal tűzdelt kertté változott. A videón is csodálatos, ahogy a virágok - a földre vetett árnyékukkal együtt - himbálóznak a szélben.

Szentendre

De nem kell olyan messzire menni még csak képzeletben sem, ha esernyős utcát szeretnénk látni. Az alábbi, Bercsényi utcai látkép, az üzletek és éttermek feletti kábelekre aggatott 20-30 ernyővel szinte már ikonikusnak számít Szentendrén.

Szentendrei esernyőkForrás: azsudr / Pixabay

 Címlapfotó: Celso Claro / Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek