Velence sebességmérő kamerákat akar felszereltetni a lagúnákban

Velence hamarosan sebességmérő kamerákat szereltet fel a lagúnákban. Az olasz város nemcsak a közlekedésbiztonságot szeretné javítani, hanem a sebességhatárok betartását is ellenőrizni szeretné – írja a bild.de.

Évente akár 30 millió turista is megfordul VelencébenForrás: Shutterstock/Adisa

A hajók a lagúnában csak óránként 20 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, a város kisebb mellékfolyóin pedig legfeljebb öt kilométeres gyorsasággal. A gyakorlatban viszont úgy tűnik, hogy ezt csak nagyon kevesen tartják be.

A csatornák a gondolákról, motorcsónakokról és vízi taxikról híresek, amelyek a város legfontosabb közlekedési eszközei közé tartoznak. A fő vízi útvonal a közel 4 kilométer hosszú, 30-70 méter széles Grand Canal, amely mellett híres templomok és impozáns paloták állnak.

Komoly bírságra számíthatnak a csónakokkal szabálytalankodókForrás: AFP/Anadolu Agency/Federico Vespignani

A romantikus velencei csatornákban néha veszélyesen gyorsan közlekednek a vízi járművek, amire eddig nem volt megfelelő törvényi szabályozás. Ez most megváltozhat a hajókra vonatkozó sebességmérő csapdák felszerelésével és az új közlekedési szabályokkal.

Az olasz közlekedési bizottság már január végén zöld utat adott a törvénynek: aki túl gyorsan közlekedik egy hajón, komoly bírságra számíthat.

A sebességmérő kamerák nem csak a gyorshajtók lelassítására szolgálnak. A naponta áthaladó hajók nagy sebessége erős hullámzást is okoz, ami hatással van a lagúna érzékeny ökoszisztémájára, valamint károsítja a város alapjait és a csatorna falait.

Velence már több intézkedést is bejelentett a tömegturizmus hatásai ellen. Mi is beszámoltunk róla, hogy június elsejétől betiltják a nagy létszámú turistacsoportokat, valamint tilos lesz megállniuk a szűk utcákban és a hidakon. További fontos változás, hogy április 25-től a turistáknak belépőt kell fizetniük, ha meg szeretnék látogatni Velence óvárosát.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek