Öt európai túratipp nyárra, ha különleges élményekre vágysz

Európa telis-tele van izgalmas és változatos úti célokkal, amelyek remek lehetőséget kínálnak azoknak, akik szeretik a természetet, túrákat, művészeteket. Ha nincs konkrét terved a nyárra, íme néhány különleges túra és látnivaló, amelyeket érdemes felfedezni.

Balkáni biciklitúra

A Trans Dinarica egy olyan vadonatúj kerékpáros útvonal, amelyet az idén adnak át. Ezen haladva számos digitális segédlettel két keréken fedezhetjük fel a régió 8 országát. A 3364 km hosszú bringaútvonal Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Albánia és Észak-Macedónia területein kanyarog. Eközben nemzeti parkok során halad keresztül, világörökségi helyszíneket ölel fel, érinti az Adriai-tenger partvidékét, és a régió kevésbé ismert természeti értékeit is feltárja a kerekezők előtt. 

A Trans dinarica bringaútvonal lenyűgöző tájak között vezetForrás: Facebook/ Trans Dinarica

A biciklitúra során betekintést nyerhetünk a helyi kultúrába és gasztronómiába is, amely autentikus balkáni ízeket kínál.

Albániai bunkerek

Albánia különleges történelmi látnivalója az Enver Hoxha diktatúrája alatt alatt épített bunkerek hálózata. Országszerte több, mint 170.000 bunker található, amelyek egykor az ország védelmét szolgálták. Ma már sok  látogatható közülük, sőt, néhányat múzeumként vagy művészeti galériaként is használnak. 

Bunkerek Albániában - egyelőre még kevesen látogatják, így érdemes mihamarabb felkeresni, ha különleges helyszínre vágyszForrás: Marco Alhelm/Shutterstock

Tirana közelében található a Bunk'Art 1 és Bunk'Art 2, amelyek interaktív kiállítások keretében mutatják be az ország történelmét és a bunkerek jelentőségét. Ez az egyedülálló élmény kiváló lehetőség a múlt megismerésére és a történelmi emlékek felfedezésére egy egyébként festői környezetben, Albániában.

A Baltikum varázsa

A Baltikum országai, Észtország, Lettország és Litvánia, számos kulturális és természeti kincset rejtenek. Tallin, Riga és Vilnius történelmi belvárosai az UNESCO Világörökség részét képezik, és lenyűgöző középkori építészetükkel, szűk utcáikkal, hangulatos tereikkel csábítják a turistákat. 

Tallin, Észtország fővárosa különleges látnivalók sorát kínáljaForrás: Oleksiy Mark/Pixabay

A Baltikum felfedezése során érdemes meglátogatni a Gauja Nemzeti Parkot Lettországban, ahol vadregényes tájak, kastélyok és barlangok várnak.

Észtországban a Lahemaai Nemzeti Park kínál kiváló túrázási lehetőségeket, míg Litvániában a Kurónia Nemzeti Park gyönyörű homokdűnéi és tengerpartjai kápráztatnak el.

Amalfi gyalogtúra

Az Amalfi-part a világ egyik legvarázslatosabb tengerparti vidéke, melyet az UNESCO Világörökség részeként ismertek el. Itt húzódnak olyan festői kisvárosok, mint például Positano és Ravello, melyek lenyűgöző kilátást kínálnak az északnyugati partvidékre. 

Positanót és környékét érdemes gyalog felfedezniForrás: Shutterstock

A "Sentiero degli Dei" vagyis az "Istenek ösvénye" nevű gyalogtúra útvonal Amalfi és Positano között húzódik, és lélegzetelállító kilátást kínál a tengerre, no meg a meredek sziklafalakra. Az útvonal mentén olajfaligetek, citromültetvények és bájos falvak találhatók, amelyek gazdag kulturális örökséggel és autentikus olasz vendégszeretettel várják a látogatókat. Ez a túra tökéletes választás azok számára, akik a természet szépségeit szeretnék felfedezni, miközben élvezik az igazi olasz életérzést is.

Hajózás a norvégiai fjodrokon

Norvégia fjordjai a világ leglenyűgözőbb természeti csodái közé tartoznak. A hajókirándulások során felfedezhetjük a keskeny, mély fjordokat, amelyek hatalmas hegyekkel és vízesésekkel vannak körülvéve. 

Norvégia fjordjai minden évszakban gyönyörűekForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Finn stock/Shutterstock. No use without permission./Finn Stock

A híres Geiranger-fjord és Nærøy-fjord az UNESCO Világörökség részei, és különösen ajánlott meglátogatni őket, legalább egyszer az életben. A hajókirándulások mellett lehetőség van kajakozásra, túrázásra és halászatra is, tehát, ha ezt a túrát választod, unatkozni nem fogsz, az biztos!

(Forrás: www.timeout.com, borítókép: Shutterstock - Amalfi - illusztráció)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek